Mojfaks.hr u Vijesti

Od kuće do faksa za 1000 kuna? Vukovarski studenti ostali bez subvencije - gradonačelnik ih nazvao invalidima

Studenti u Vukovaru završili su u problemu pa su svoje nazadovoljstvo iskazali prosvjedom. Naime, njima je ukinuto sufinanciranje prijevoza pa će karte za međugradski prijevoz autobusom sada plaćati 1 000 kuna, a ne 100 kuna kao što je bilo dosad. Nažalost, gradonačelnik Vukovara nije stao na njihovu stranu, dok je istovremeno kao student uživao studentske beneficije baš kao i stipendiju.

16. listopada 2017 14:16
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Na središnjem trgu u Vukovaru ispred Gradske uprave u subotu je održan mirni prosvjed nekoliko desetaka građana i studenata protiv odluke gradskih vlasti o ukidanju subvencija za gradski i međugradski prijevoz za studente s prebivalištem u Vukovaru, izvještava Glas Slavonije.

Organizator prosvjeda bio Dejan Gemeri, inače predsjednik Foruma mladih GO SDP-a Vukovar, no ovaj prosvjed je prijavio kao fizička osoba, odnosno student, te je rekao da ovo nije politički prosvjed, nego prosvjed studenta koji na ovaj način žele promijeniti odluku gradskih vlasti koju je nazvao sramotnom.


U mirnom prosvjedu sudjelovali su studenti, ali i drugi građani koji ih podržavaju... izvor: Dnevnik Nove TV

"Prvi put se od 2009. godine ukida sufinanciranje gradskog i međugradskog prijevoza, odnosno javnog prijevoza za studente koji žive u Osijeku i onih koji studiraju u Vukovaru. Smatram da je ovo jedan udarac na roditeljski budžet, pogotovo ako jedna obitelj ima više studenata i studentica. Ovom odlukom direktno je pogođeno 140 studenata koji će sada umjesto 100 kuna na ime iznosa mjesečne kartu morati plaćati oko 1 200 kuna", rekao je Gemeri Glasu Slavonije.

...Masovno \'čekanje tramvaja\': Slijedi novi prosvjed zbog kurikularne reforme...


Okupljeni studenti govorili su kako će im uskraćivanje subvencija za prijevoz znatno otežati studiranje, a nekima od njih vrlo vjerojatno značiti i da će morati prekinuti sa školovanjem s obzirom na to da im sve te troškove roditelji neće moći pokriti.

Gradonačelnik Ivan Penava nije zabrinut iako je i sam nekada bio student i primao je stipendiju


Nataša Katanić, studentica biologije u Osijeku istaknula je da je dosadašnje sufinanciranje značilo manje troškova, a sad kako kaže, moraju se zaposliti kako bi si mogli plaćati prijevoz, što je gotovo nemoguće jer imaju puno obveza na fakultetu. I drugi studenti su u sličnoj situaciji.

...Masovni prosvjedi kod susjeda: Studenti pokazali što misle o novom predsjedniku...


"Ova odluka znači da nisam sigurna hoću moći nastaviti studiranje, inače sam četvrta godina financijske matematike u Osijeku. Budući da ova karta nije malo, pitanje tko će moći studirati. Da se ova odluka donijela ranije, možda bi se nekako snašli, uzeli dom, ovako smo sad dovedeni pred zid", rekla je za Glas Slavonije Aleksandra Bijelić iz Vukovara, studentica u Osijeku.


Izvor: Glas Slavonije/Gordan Panić

Dan nakon prosvjeda, kako izvještaja Telegram, vukovarski gradonačelnik, Ivan Penava, imao je jedan od najskandaloznijih istupa do sada. Studente je usporedio s invalidima zato jer ne žele odustati od subvencije za prijevoz. No, novinari Dnevnika Nove TV istražili su i njegovu "pozadinu" pa saznali da je kao student i sam uživao neka prava poput primjerice stipendije. Penava je izjavio kako smatra da se za 150 studenata koji studiraju u Vukovaru i Osijeku izdvajalo previše.

...Prosvjedi ispred Ministarstva: Tristotinjak studenata tražilo ostavku ministra Šustara...


"Svaki od tih studenata je dobivao stipendiju između 500 i 1000 kuna, što nas dovodi do toga da je grad Vukovar plaćao svakog studenata u ovom slučaju njih 140 između 2 000 i 2 500 kuna. Za što? Da studiraju. To je po meni jedan loš mentalni sklop koji od mladih ljudi, od kojih se očekuje da najviše doprinose društvu, zapravo radi invalide", rekao je dragonačelnik Penava za Dnevnik Nove.


Gradonačelnik Ivan Penava nazvao studente invalidima... izvor: hdz.hr

Dan nakon gradonačelnikove izjave, Dnevnik Nove TV objavio je informaciju kako je Fond za obnovu i razvoj grada Vukovara prije sedam godina njemu odobrio zahtjev za naknadu troškova školarine. Na webu fonda još uvijek stoji lista stipendista s gospodinom Penavom na šestom mjestu.

...Student Jura i njegov pas poslali jasnu poruku: Žene moraju imati mogućnost odabira...


Zgodno je napomenuti da je Gradsko vijeće, paralelno s odlukom o ukidanju subvencija za studente, povećalo plaće svojim zaposlenicima, piše Telegram. Hoće li se vukovarskim studentima vratiti sufinanciranje prijevoza još nije poznato, ali uz ovakve stavove gradonačelnika studenti mogu očekivati samo loše vijesti.

izvor: Glas Slavonije/Dnevnik Nove TV/Telegram
foto: screenshot Dnevnik Nove TV

Još vijesti