Mojfaks.hr u Vijesti

Studenti medicine podsjećaju: Do kraja godine možete se BESPLATNO cijepiti protiv HPV-a

Odlukom Ministarstva zdravstva produžena je mjera iz Programa 2 i omogućeno besplatno cijepljenje protiv HPV-a svim osobama mlađim od 25 godina do kraja tekuće kalendarske godine, objavljeno je Facebook stranici Zdravo sveučilište.

1. listopada 2019 13:44
Studenti medicine podsjećaju: Do kraja godine možete se BESPLATNO cijepiti protiv HPV-a

Studenti medicine podsjećaju: Do kraja godine možete se BESPLATNO cijepiti protiv HPV-a Foto: MojFaks

"Riječ je o cjepivu koje i djevojčice i dječake može zaštititi od nekoliko vrsta raka u odrasloj dobi zbog čega nam je važno da znaju da takva mogućnost uopće postoji. Budući da je riječ o bolestima koje se više nikome ne moraju dogoditi, želimo da mladi budu svjesni dostupnih mogućnosti, da budu dovoljno informirani...", u razgovoru za MojFaks kazala je Kristina Stamenković, nacionalna dužnosnica za javno zdravstvo iz CroMSIC-a.

Kroz kampanju Budi MRAK studenti medicine nastavljaju s edukacijama mladih o reproduktivnom zdravlju i prevenciji HPV infekcije.  

"Samo od raka vrata maternice uzrokovanog HPV-om godišnje oboli oko 350, a umre preko 100 žena u Hrvatskoj. Preko 99% slučajeva raka vrata maternice posljedica je dugotrajne infekcije visokorizičnim tipovima HPV-a. Njime je uzrokovano još i 90% slučajeva raka anusa, 70% slučajeva raka rodnice, 40% slučajeva raka muškog spolovila, 15% slučajeva raka stidnice i 12% slučajeva raka usne šupljine i ždrijela. Predstadiji raka vrata maternice se mogu potvrditi PAPA testom, a također su uzrokovani HPV-om, te se godišnje otkriju u preko 2000 djevojaka i žena", govori Stamenković.

Hrvatska je jedna od sedam zemalja u svijetu koja je osigurala besplatno cjepivo protiv HPV-a, koji može uzrokovati čak šest vrsta raka, i za dječake i za djevojčice, no još uvijek se relativno mali broj mladih odlučuje na ovaj oblik sigurne i pouzdane zaštite. 

Za više informacija, obratite se svojem školskom liječniku ili najbližem Zavodu za javno zdravstvo. 

A.Z.
Izvor: Zdravo sveučilište
Foto: Freepik

Još vijesti