Mojfaks.hr u Vijesti

Besplatno vlakom kroz 4 županije: Studenti će odsad svaki vikend moći odlaziti kući – bez kupovanja karte

Nakon skoro četiri godine putnički vlak ponovno vozi prugom na relaciji Daruvar – Pakrac – Lipik – Banova Jaruga – Zagreb, a uvedena su i dva vlaka namijenjena prvenstveno prijevozu studenata koji će se njima vikendom moći besplatno vraćati kući.

5. veljače 2018 13:38
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Jučerašnja promotivna vožnja vlakom koji je krenuo iz Daruvara u smjeru Pakraca, Lipika, Banove Jaruge i Zagreba bila je besplatna za sve građane, a vožnji su prisustvovali brojni državni dužnosnici, predstavnici lokalne vlasti, predstavnici medija, studenti, učenici te brojni građani, objavljuje Compas.com.hr. Za zabavu su se pobrinule dobrovačke maškare, odnosno vrijedni članovi Udruge LIDO, koji su pjesmom zabavljali sve putnike na relaciji Daruvar – Lipik.


Potpisan Sporazum o sufinanciranju prijevoza učenika i studenata


Pruga Virovitica – Banova Jaruga prolazi kroz četiri županije (Virovitičko-podravska, Bjelovarsko-bilogorska, Požeško-slavonska i Sisačko-moslavačka). U cilju povećanja mobilnosti stanovništva te poboljšanja kvalitete života građana, ali isto tako povezivanja i poticanja gospodarskog razvoja županija, predstavnici ove četiri županije, zajedno s predstavnicima HŽ Putničkog prijevoza jučer su potpisali Sporazum o sufinanciranju prijevoza učenika i studenata iz kojeg proizlazi da će redoviti studenti i učenici srednjih škola s prebivalištem na području Požeško-slavonske, Bjelovarsko-bilogorske, Virovitičko-podravske i Sisačko-moslavačke županije, kojima je polazište ili odredište na relaciji Banova Jaruga – Lipik – Pakrac – Daruvar – Virovitica, imati osiguran besplatan prijevoz vlakom.


"Vrlo dobro je poznato da je još prije četiri godine, dakle 2014. godine, došlo do ukidanja pruge koja je spajala ovaj dio sa Zagrebom i današnji potpis ugovora, koji smo učinili u ovom vlaku, znači novi povratak života te garanciju i Lipika i Pakraca da se mladim ljudima, prije svega srednjoškolcima i studentima omogući besplatna vožnja uz potporu Hrvatskih željeznica, ali i Požeško-slavonske županije. Mi smo odvojili dio sredstava kako bi omogućili tim mladim ljudima i njihovim roditeljima da više ne moraju razmišljati kako i na koji način platiti prijevoz ako odlaze u neki drugi dio Republike Hrvatske na školovanje", rekao je požeško-slavonski župan Alojz Tomašević.


Brojni građani su jučer odlučili iskoristiti priliku i besplatno se provozati vlakom. Neki su putovali zbog posla jer rade u Zagrebu ili nekom drugom mjestu, neki su išli zbog toga što se školuju pa odlaze na fakultet ili u školu, a veliki dio je išao zbog sentimenta prisjećajući se svoje mladosti i nekadašnjih putovanja vlakom.


L.B./izvor: compas.com.hr

foto: Facebook@Lipički Compas

Još vijesti