Mojfaks.hr u Vijesti

Biraj pametno: ova profesija jamči vam posao

Računarski i IT studiji praktički jamče karijeru u danas vrlo atraktivnom sektoru. U Europi će do 2020. nedostajati oko 900 tisuća stručnjaka za računarstvo, ali unatoč tome što je Hrvatska u samome vrhu po nezaposlenosti mladih u Europskoj uniji, budući studenti i dalje se radije odlučuju za društveno-humanističke studije na kojima stječu profesije koje nisu tražene na tržištu rada.

21. studenog 2014 14:55
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Zbog nedovoljnog interesa mladih za računarske i studije informatičkih tehnologija - IT Hrvatskoj će još nekoliko godina nedostajati IT stručnjaci, pokazala je analiza interesa mladih za studijima znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike (tzv. STEM) koju je napravio Središnji prijavni ured Agencije za znanost i visoko obrazovanje u sklopu projekta \'eSkills for Jobs\'.

Radi se o analizi interesa maturanata za spomenute studije u razdoblju od 2010. do 2014., a njene rezultate je u srijedu u Zagrebu, u sklopu CARNetove korisničke konferencije CUC 2014., predstavio zamjenik ravnatelja Agencije Igor Drvodelić.

Kako se navodi, analiza je pokazala da je ove godine poraslo zanimanje mladih za studijima računarstva za 20%, ali usprkos tomu Hrvatska će se još godinama boriti s problemom nedostatka IT stručnjaka zbog kontinuiranoga pada tijekom pet prethodnih godina te će biti teško nadoknaditi tu razliku.

Ipak, rečeno je, ohrabrujuće je što mladi računarske i informacijsko-komunikacijske studije tijekom posljednje tri godine u sustavu odabira fakulteta rangiraju na viša mjesta pa su im tako ove godine studiji računarstva bili prosječno na 3,8. mjestu dok su u 2011., primjerice, prosječno zauzimali gotovo 7. mjesto.

Nacionalni koordinator inicijative \'eSkills for Jobs\' za Hrvatsku Hrvoje Balen istaknuo je pak da je "IT sektor u Hrvatskoj jedna je od rijetkih gospodarskih grana koja, unatoč recesiji, kontinuirano raste i zapošljava nove stručnjake", ali i upozorio kako je krajnje je vrijeme da se i država počne prema ovom sektoru odnositi odgovornije i dodatno uključivati kroz, primjerice, povoljnije uvjete poslovanja.

Više o ovoj temi pročitajte ovdje.

L.B./izvor: eskills.com
foto: shutterstock

Još vijesti