Mojfaks.hr u Vijesti

Bojice u ruke: bojanke za odrasle protiv dosade i stresa

Osim što vraćaju u bezbrižno vrijeme djetinjstva, takve bojanke, prema tvrdnjama psihologa i psihoterapeuta, pomažu da se čovjek riješi nagomilane napetosti te da mirnije spava.

28. srpnja 2015 12:34
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Bojanke su slične onima za klince, ali s motivima koji mogu motivirati odrasle osobe. Važno je spomenuti da se bojanjem bojanke aktiviraju obe strane mozga što je posebno važno jer je tijekom čitavog dana lijeva strana aktivnija od desne koja je inače zadužena za kreativno stvaranje.

Kada bojimo lijeva strana mozga, koja je zadužena za matematički, odnosno logički dio, radi kako bismo precizno obojili polja. S druge strane, kada biramo boje i polja koja ćemo obojiti koristimo desnu.

O fenomenu bojanki za odrasle koje su sve popularnije u svijetu svjedoči činjenica da ih možete kupiti i u Hrvatskoj. Dostupne su bojanke najprodavanije autorice Johanne Basford: "Začarana šuma" i "Tajni vrt", kao i one autorice Lise Magnano "150 poruka: Optimistične misli", "101 poruka – Pozitivne misli" te "100 poruka – smirujuće misli".


foto: mondo.hr

Probudite i nahranite dijete u sebi! Ovdje možete downloudati i isprintati nekoliko primjereka ilustracija za bojanje, a ako vam se toliko svidi – možete naručiti i čitave bojanke.

Secret Garden print 1
Secret Garden print 2
Secret Garden print 3
Secret Garden print 4
Secret Garden print 5

Hoćete li pokušati? Pomaže li vam kreativno izražavanje da se riješite stresa?

L.B./izvor: Studentski zivot, The Guardian
foto: mondo.hr

Još vijesti