Mojfaks.hr u Vijesti

Bolje 'griju stolicu': I u susjedstvu djevojke DUPLO USPJEŠNIJE od muških kolega

U 2016. godini u Srbiji su diplomirala 51.554 studenta što je broj skoro identičan onome koliko ih je u prošlogodišnjim upisnim rokovima dobilo indekse. Među novopečenim diplomcima i brucošima prednjače djevojke.

12. rujna 2017 14:10
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Podaci Republičkog zavoda za statistiku za prethodnu godinu pokazuju da je u Srbiji u 2016. godini najviše diploma o visokoj stručnoj spremi podijeljeno na državnim fakultetima, čak 31.439, (79,9 %), a 7.871, odnosno 20,1 % diploma \'zarađeno\' je na privatnim fakultetima.

...Idu do kraja i plaćaju same: žene prestigle muškarce u doktoratima...


...Diplomom do samoće: Fakultetski obrazovane žene sve teže pronalaze bračnog partnera...


S državnih visokih škola na tržište rada zakoračilo je 11.330 (92,6 %) svježih diplomaca, a 904 s privatnih visokih škola (7,4 %).

Sudeći prema rezultatima s kraja školovanja, studentice mnogo bolje "zagriju stolicu", pa je njih 30.116 dobilo diplomu, u usporedbi s 21.428 studenata. U većini institucija je tako, a najosjetnije je na Sveučilištu u Beogradu, gdje je diplomiralo 4.000 više djevojaka nego mladića.

...Sve veći jaz među spolovima: Djevojke brojnije i uspješnije na fakultetima...


...Sve više djevojaka studira - dečki i dalje bolje plaćeni nakon diplome...


Istraživanje se provodi putem individulanog upitnika u svim srpskim visokoškolskim institucijama. Obuhvatilo je sve diplomirane studente na sveučilišnim i na stručnim studijama, kako po novom, tako i po starom programu.

L.B./izvor: Blic.rs
foto: The Climate Reality Project/Unsplash

Još vijesti