Mojfaks.hr u Vijesti

Božić proveli u fakultetskom pritvoru

Od svih engleskih studenata koji su ovoga mjeseca prosvjedovali po većim gradovima, posebice u Londonu, najdalje je otišla skupina iz Kenta...

29. prosinca 2010 21:30
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Šačica engleskih studenata u Kentu koji prosvjeduju protiv povećanja školarina tako što su okupirali jednu od prostorija na fakultetu, dovedeni su na rub psihološke izdržljivosti. Osoblje fakulteta im je isključilo grijanje, prekinulo internetske veze i ne dopušta im izaći van ukoliko ne misle prekinuti prosvjed.

Od svih engleskih studenata koji su ovoga mjeseca prosvjedovali po većim gradovima, posebice u Londonu, najdalje je otišla skupina iz Kenta. U znak otpora prema vladinoj odluci da godišnje školarine skoče za 300 posto, tj. sa sadašnjih 3200 funti na 9000, okupirali su jednu od prostorija na Sveučilištu gdje žive već nekoliko tjedana i gdje su htjeli-nehtjeli proveli Božić. Uprava fakulteta ih, naravno, ne želi prisilno maknuti, da ne bi ispalo kako im uskraćuju demokratsku slobodu na prosvjed. No, zato su im život učinili nesnosnim.



Komunikacija sa svijetom - kroz prozor

Isključeno im je grijanje, internetske veze ne rade, smiju otvoriti samo par prozora i čelnici faksa im poručuju ako će izlaziti van po, naprimjer, cigarete ili jednstavno udahnuti svježeg zraka, da će ih prisilno izvesti iz zgrade. Komunikacija sa vanjskim svijetom im je dopuštena samo kroz prozor.

Kentski studenti su najavili kako će o svemu obavijestiti nadležne sveučilišne socijalne službe te o svim detaljima informirati novinare. Dok je ostatak prosvjednika diljem Engleske nastavio sa svojim normalnim životom pomirujući se zasada sa zastrašujućom financijskom perspektivom, ekipica u Kentu još se grije na svojim idealima umjesto sa radijatorima. Pitanje je koliko dugo...

Inače, zakazan je novi veliki prosvjed u Londonu za 29. siječnja. Ovaj puta bi se studentima mogli pridružiti i članovi radničkih sindikata, jer nisu samo fakulteti pretrpjeli drastične proračunske rezove. Mjere štednje pokosile su mnoge ljude s radnih mjesta, a onima koji su preživjeli skresan se sijaset prava i olakšica.

Ajde, bar će kentski studoši moći jednog dana o nečemu pričati svojim unucima uz kamin. Ukoliko prežive bez pljuga i neta. Ja ne bih.

Krešimir Dujmović
  
Pročitajte još...
Dragi dekane, vratite mi uplaćenu školarinu
Kineskim studenticama seks je poslovna prilika
Što je danas Harvard to je sutra Peking 
Faks poklanja 42.000 kuna za lošiju ocjenu

Još vijesti