Mojfaks.hr u Vijesti

Brucošice manje vježbaju i hrane se nezdravije od muških kolega!

Istraživanje škotskih znanstvenika pokazalo je da bi brucošice, djevojke studentice, trebale vježbati više jer ih češće ponese osjećaj “slobode” na prvoj godini fakulteta.

1. srpnja 2014 16:55
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Osim što je srušilo staro vjerovanje da su djevojke općenito odgovornije od mladića, istraživanje je pokazalo da muški studenti češće žive zdravijim i aktivnijim životom tokom fakulteta i studentskih dana.

Istraživači sa Sveučilišta West of Scotland (UWS) i Sveučilišta Strathclyde procjenjivali su razine tjelesne aktivnosti, prehranu i psihološke faktore studenata na prvoj godini fakulteta, drugim riječimima - brucoša.
Otkrili su da su djevojke češće neodgovorne, propuštaju prilike za vježbanje i održavanje kondicije jednom kad se upišu na fakultet dok dečki održavaju navike vježbanja koje su stekli ranije.

Chris Easton sa UWS-a i Ann-Marie Knowles sa Strathclyda poručuju kako je bitno da brucoši ne napuste stare zdrave navike koje su stekli do upisa na fakultet: “Upis na fakultet je važan događaj u životu osobe i može označiti popriličan kaos. Mnogo je novih iskušenja kada studenti stignu u novu sredinu na fakultet, počnu živjeti u studentskim domovima i otkriju slobodu koju do tada nisu poznavali. Za velik broj njih to je prvi put da su se odmaknuli od obiteljske kuće, a naše istraživanje pokazuje da ovaj prijelaz ponekad može imati i negativne posljedice – od utjecaja na težinu do raspoloženja.

Stoga su svim brucošima poručili da se raspitaju kako održati zdrav tempo i način života jednom kad se upišu na željeni fakultet.

L.B./izvor: The Tab
foto: sxc.hu

Još vijesti