Mojfaks.hr u Vijesti

Budućnost u obrazovanju: Računala će zamijeniti profesore

Suosnivač Applea Steve Woznika ima genijalnu viziju školstva u budućnosti. Svatko će imati privatnog profesora, u totalno individualiziranom procesu učenja. Doduše, profa će biti komp

9. svibnja 2011 13:33
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

"Tehnologija je došla do tog stupnja da ima sva osjetila koja i ljudi imaju – kretanje, gledanje, slušanje – no još je uvijek daleko od toga da zamijeni ljudske profesore", brije Steve Wozniak koji je 1976. osnovao Apple sa Steveom Jobsom i, premda je prestao raditi za jabuke negdje 1987., još uvijek je na njihovoj platnoj listi.

Računala prerastaju u prijatelja

Prema njemu, dolazimo sve bliže vremenu kada će računala biti prijatelji, a ne mašine i s obzirom da školstvo dolazi u sve veće financijske probleme, da ne odgovara individualnim potrebama školaraca i studenata već sve podučava na jednaki način i s istim materijalima, te se svodi  na proces učenja koji ide hijerarhijski odozgor prema dolje, budućnost će donijeti ozvježavajuću promjenu – računala će preuzeti ulogu profesora i učitelja i prilagoditi se motivaciji i interesu svakog pojedica.

Woznik je i sam radio u školi, anonimno, i to kroz osam godina. Došao je do sljedećeg zaključka: "Sustav je vrlo restriktivan za kreativnost. Svi rade po istoj knjizi, iste stranice, istu količinu vremena. Nijedan pojedinac ne može pronaći neki vlasititi put kroz građu. To se u budućosti više neće događati", predviđa tip i dodaje da će učenje izgledati kao da u razredu od 30 studenata ima 30 profesora. 

Ili je mislio profesorica?    


Krešimir Dujmović

Pročitajte još...
Studenti su na gadgete i internet \'navučeni\' kao narkomani na droge
Bolonja nema smisla u postkomunističkim zemljama?

Još vijesti