Mojfaks.hr u Vijesti

Čak 82% ispitanika posao traži putem oglasa!

Ne kaže se uzalud da je traženje posla 'posao s punim radnim vremenom'. Ipak, bitan je i način na koji nešto radimo, stoga je portal MojPosao provjerio kako građani najčešće traže posao u anketi provedenoj na gotovo 400 ispitanika.

29. listopada 2014 13:32
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Očekivano, najviše ispitanika (82%) posao traži pregledavanjem oglasa za posao.

Stalno pregledavam nove poslove u kategoriji posla koji tražim“, kaže jedan od ispitanika, a drugi dodaje: „Posao se traži kroz sve navedene opcije, ali i to je individualno kako će tko doći do radnog mjesta. Ako je netko uspio na jedan način, ne znači da to vrijedi za svakog drugog.

Otvorene molbe šalje 8% ispitanika, jer smatraju da \'tako mogu doprijeti do većeg broja potencijalnih poslodavaca\'.

Slanje otvorenih, personaliziranih molbi smatram najboljim načinom za predstavljanje potencijalnim poslodavcima. Ipak, zbog kulture neodgovaranja na e-mailove, izuzetno je teško stupiti u kontakt s poslodavcima“, primjećuje jedan ispitanik.

Preko prijatelja/poznanika posao najčešće traži 6% ispitanika koji smatraju da je to \'najlakša, najbrža i najbolja potraga za poslom\'.

Posao tražim preko kolega iz struke“,  pojašnjava jedan od ispitanika.

Društvene mreže popularan su kanal za traženje posla kod 3% ispitanika, dok putem (virtualnih) sajmova karijera posao najčešće traži 1% ispitanika.

Potraga za poslom pregledavanjem aktualnih natječaja svakako je najkvalitetniji način traženja budućeg ili novog zaposlenja. Ipak, treba reći da je takvu vrstu potrage korisno dopunjavati i drugim oblicima traženja posla“, savjetuje Marko Oltean s portala MojPosao.

Dobar primjer kako proširiti potragu jest i posjet sajmu \'Virtualni dani karijera i znanja\' koji smo i ove godine organizirali u suradnji s dva partnerska i vodeća portala za oglašavanje radnih mjesta u regiji – Infostud.rs (Srbija) i Posao.ba (BiH). Sajam je u osam dana posjetilo više od 210.000 građana koji su poslodavcima izlagačima priložili više od 10.000 prijava na natječaje objavljene na sajmu.

L.B./foto: sxc.hu

Još vijesti