Mojfaks.hr u Vijesti

Čak 85% ispitanika spremno na prekvalifikaciju!

Da na hrvatskom tržištu rada vlada neusklađenost ponude i potražnje nije nikakva novost. Stoga je portal EduCentar na gotovo 400 ispitanika istražio postoji li zainteresiranost građana za prekvalifikaciju i za koja točno područja.

2. srpnja 2014 14:59
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Čak 85% ispitanika navodi da je spremno na prekvalifikaciju i to ponajviše za programera, a zatim za uslužna zanimanja kao što su kuhar, slastičar, administrativni referent, knjigovođa i kozmetičar.

Ispitanici u svojim komentarima navode želju za prekvalifikacijom u farmaceuta jer \'ono sigurno donosi posao\'.

Ispitanici su najmanje iskazali želju za prekvalifikacijom u radnike tekstilne industrije: „Bilo koja, samo da nije tekstil jer ne pruža mogućnost zapošljavanja.

Proces prekvalifikacije već je završilo 10% ispitanika. Najviše ih se odlučilo za prekvalifikaciju s područja ekonomije – marketing, knjigovođa, komercijalist i voditelj EU projekata.

Neki od ispitanika su prošli čak i više prekvalifikacija u nadi za (boljim) poslom – „Sa strojarstva na zaštitarstvo, a potom na krizni menadžment“, komentira jedan od ispitanika.

Svega 5% ispitanika se ne želi prekvalificirati jer smatraju da nema potrebe za tim. 

Ispitanici koji nisu zainteresirani za prekvalifikaciju navode da su većinom \'sretno zaposleni u svojoj struci\', no da ostanu bez posla bili bi \'spremni nadograditi postojeća znanja ili promijeniti svoje zanimanje\'.


foto: Twitter

Još vijesti