Mojfaks.hr u Vijesti

CIRKUS OKO ERASMUSA: Neki studenti iz Splita zabrinuti zbog 'rasta gej populacije': Sveučilište izbrisalo kontroverznu kategoriju iz natječaja

Zbog birokratske prepreke LGBT studenti neće imati pravo na dodatna financijska sredstva za vrijeme studija...

23. Siječnja 2020 15:49
CIRKUS OKO ERASMUSA: Neki studenti iz Splita zabrinuti zbog 'rasta gej populacije': Sveučilište izbrisalo kontroverznu kategoriju iz natječaja

CIRKUS OKO ERASMUSA: Neki studenti iz Splita zabrinuti zbog 'rasta gej populacije': Sveučilište izbrisalo kontroverznu kategoriju iz natječaja Foto: MojFaks

Nakon što je jučer na portalu Narod.hr objavljeno da "Splitsko sveučilište diskriminira heteroseksualne studente u odnosu na homoseksualne", sveučilište je ekspresno iz natječaja uklonilo kategoriju koja se odnosi na dodjelu dodatnih financijskih sredstava pripadnicima LGBT skupine u sklopu natječaja za program Erasmus+ 2020/2021, piše VoxFeminae.net.

Studenti koji imaju status studenta u nepovoljnom položaju mogu se prijaviti za dodatna financijska sredstva u iznosu od 200 EUR mjesečno, što uključuje studente nižeg socioekonomskog statusa, izbjeglice i tražitelje azila, studente čiji roditeljima imaju nižu razinu obrazovanja, studentice u tenhičkom području i studente u humanističkom području, studente s djecom, studente koji su završili strukovnu školu, studente koji studiraju izvan mjesta prebivališta, i td.

Jesmo li sad mi heteroseksualni studenti diskriminirani?


S društevnih mreža, Narod.hr je objavio komentare studenata koji su se osjetili diskriminirani odredbom koja pripadnicima LGBT skupine, među brojnim drugim skupinama, omogućuje dodatna sredstva.

"Može li mi netko od prijatelja dat jedan valjan razlog zašto bi pripadnici LGBT skupine dobili dodatna novčana sredstva za Erasmus", objavio je jedan student, a ovakvih je objava bilo više.

foto: Facebook via Narod.hr


foto: Facebook via Narod.hr

foto: Facebook via Narod.hr

S VoxFeminae.net podsjećaju da su Ustavom Republike Hrvatske, Zakonom o ravnopravnosti spolova, Zakonom o suzbijanju diskriminacije i drugim dokumentima, ali i Nacionalnim planom za unaprjeđenje socijalne dimenzije visokog obrazovanja u Republici Hrvatskoj 2019. – 2021. u natječaju definirane podzastupljene i/ili ranjive skupine.

Kako dokazati da si LGBT?


Unatoč toga, istog dana uvečer Narod.hr je objavio kako je Splitsko sveučilište izbacilo pripadnike LGBT populacije s popisa. Rektor Splitskog veučilišta Dragan Ljutić ljutito je demantirao da ponavljanje teksta natječaja ima veze s komentarima nezadovoljnih studenata i pisanjem portala Narod.hr.

"Najvažniji kriterij nam je (ne)mjerljivost. Uz stavku LGBT je stajalo da je potrebna vlastita izjava o pripadnosti, što ovisi samo o pojedincu. Za druge kategorije su mjerljivi kriteriji. To je jedini argument, a nikakve druge špekulacije me ne zanimaju", kazao je rektor za Dalmatinski portal.

Financijska sredstva za provedbu programa Erasmus+ osigurava Agencija za mobilnost i programe Europske unije, odnosno Europska komisija, no natječaje raspisuju sama sveučilišta, koja ujedno određuju uvjete, uključujući koje će skupine navedene u Nacionalnom planu moći zatražiti dodatna sredstva.

Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja zasad nisu komentirali situaciju.

L.B./izvor: VoxFeminae.net
foto: kolaž/Pero Mihajlovic via Shutterstock, Facebook via Narod.hr

Još vijesti