Mojfaks.hr u Vijesti

Cluj-Napoca: Kakav je studentski život u gradu u kojem ne moraš plaćati javni prijevoz ako čitaš knjige?

Vlasti rumunjskog grada Cluj-Napoca, trećeg najvećeg rumunjskog grada koji se smjestio u Transilvaniji, došle su na zanimljivu ideju kako da potaknu sugrađane da više čitaju knjige: omogućili su besplatni gradski prijevoz svim putnicima koji tijekom vožnje autobusom čitaju neku knjigu.

21. kolovoza 2015 15:38
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Inicijativu je još 2014. godine pokrenuo mladi aktivist Victor Miron, a prihvatio i podržao gradonačelnik Emil Boc. Ideja je usvojena u lipnju ove godine kada su od 4.-7. lipnja putnici s knjigama mogli besplatno koristiti javni prijevoz.

Prema podacima rumunjskog Instituta za sociologiju, 22% mladih Rumunja uopće ne čita, dok jedna od peto mladih osoba pročita samo jednu knjigu godišnje.


foto: Bored Banda@Victor Miron

Razgovarali smo s Filipom Novoselom, asistentom na Hrvatskom institutu za povijest na Odjelu za rani novi vijek i doktorandom na Poslijediplomskom doktorskom studiju ranog novog vijeka Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu koji je nedavno posjetio grad Cluj-Napoca da nam prokomentira ovu genijalnu ideju lokalnih vlasti, ali i usporedi kako je to, iz njegove perspektive, studirati u Hrvatskoj i Rumunjskoj.

Filip je ovaj grad posjetio u svibnju ove godine (mjesec dana prije ove inicijative pa se nije besplatno provozao) povodom ljetne škole EHPS-Net International Summer School in Historical Demography.

* Koji su tvoji dojmovi o ovom gradu kao studentskom gradu? Koliko je slično, a koliko drugačije studirati u Hrvatskoj i u Rumunjskoj?

Bez obzira što je moja ljetna škola bila međunarodna pa su i studenti i predavači bili iz svih dijelova Europe (doslovce od Lisabona do Jekaterinburga, od Helsinkija do Zagreba), bilo je dosta Rumunja da saznam nešto o njihovim visokoškolskim prilikama. Iako većina studenata u Cluju ipak dolazi iz matične zemlje, stekao sam dojam da imaju nešto bolje veze s "vanjskim svijetom" u odnosu na Zagreb, ali opet ne previše i možda je to jednostavno posljedica njihovog duljeg članstva u EU.


foto: Facebook@Filip Novosec, ulice grada Cluj Napoca

No, sam grad od oko 350 000 stanovnika sa srednjoeuropskim štihom - što po arhitekturi i vizualnom općenito, što mentalnom, kažu da su puno pristojniji i uredniji od ostatka Rumunjske - ima što za pokazati svakome tko se nađe u Transilvaniji. Iz strogo studentske perspektive, grad bi se svidio svakom studentu jer živi za njih (navodno da oko trećinu stan. čine studenti). Naime, Cluj je izrazito studentski grad s mnogo fakulteta i sveučilišta (oni imaju malo drukčiji sustav od našeg pa imaš hrpu sveučilišta u jednom gradu), što za sobom nosi svu potrebnu infrastrukturu, od menzi, fakultetskih zgrada, knjižnica, studentskih domova pa do noćnog života koji je izrazito raznovrstan (razna muzika, izložbe, filmovi i ostali kulturni sadržaj) te prilagođen uvijek plitkom studentskom džepu, što je opet više odraz generalne ekonomske situacije u Rumunjskoj, makar kažu da je Bukurešt neusporedivo skuplji u odnosu na Cluj.


foto: Facebook@Filip Novosel, Studentska kafeterija u Cluju

* Očito je da se ovakvim inicijativama pokušava potaknuti čitanje, kultura i (samo)obrazovanje, a ušteda na trošku javnog prijevoza dobrodošla je za studentski budžet. Može li se u Rumunjskoj preživjeti sa studentskim budžetom? Kakve su cijene, studentski smještaji, noćni život?

Nakon svakog napornog radnog dana od 10-ak sati predavanja od ponedjeljka do nedjelje bio sam "prisiljen" barem djelomično iskusiti noćni život koji me oduševio. Vođeni rumunjskim polaznicima spomenute međunarodne ljetne škole, bili smo dobro upućeni i nije bilo stranih studenata iz naše grupe koji nisu bili oduševljeni, a kako sam napomenuo, zbilja nas je bilo iz raznih sredina.

Uz "kulturno / zabavni" sadržaj, ono što me oduševilo jest i kampus u kojem smo bili smješteni. Vrlo blizu centra, a opet odvojen zelenilom, kampus ima sve: od neophodne menze, nekoliko studentskih domova vrlo dobro uređenih i urednih (bio sam smješten u trokrevetnoj sobi koja ima svoju kupaonicu, frižider, balkon, tri radna stola i vrlo je prostrana u odnosu na ono što sam vidio u Zagrebu do sportskih objekata (nogometno igralište, veliku sportsku dvoranu i zatvoreni olimpijski bazen), dobro je povezan tramvajem (ok, grad je manji sam po sebi pa se brže stigne gdje god čovjek krene), ali ništa slično ne postoji u našem gradu."

Iako je statistika Instituta za sociologiju porazna, priča kolege Filipa ipak nam daje naslutiti da je studentski život u Cluju nešto što bi svakako trebalo iskusiti – ako vam se ikada pruži prilika za to.


Zapamtite samo da ponesete neku knjigu i na taj način uštedite na kartama za javni prijevoz jer sigurni smo da će ova inicijativa ući u svakodnevnu praksu.

L.B./foto: Bored Panda, Facebook

Još vijesti