Mojfaks.hr u Vijesti

Čudo neviđeno: Kampus u prašumi usred urbanog grada

Ako ste mislili da je kampus na Borongaju zelen - pogledajte tek ovaj u Vijetnamu!

12. listopada 2015 13:39
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Arhitekti iz grada Ho Ši Mina (Ho Chi Minh) dobili su zanimljiv zadatak: osmisliti, projektirati i dizajnirati sveučilišni kampus u ovom gradu na jugu Vijetmana u kojemu živi gotovo 8 milijuna ljudi. To su gotovo dvije Hrvatske – u samo jednom gradu!


foto: Tartarin2009/Flickr

Ho Ši Min je veliki grad s visokim građevinama i rijekama ljudi što mnogima predstavlja infrastrukturni izazov. "Gradovi, posebno oni u zemljama u razvoju kao što je Vijetnam, rastu tolikom brzinom da infrastruktura često ne može držati korak", izjavila je ekipa iz arhitektonskog tima Vo Trong Nghia u intrevjuu za magazin Dezeen. "Okolišni stres vidljiv je u čestim nestašicama električne energije, sve jačem zagađenju, sve višim temperaturama i sve manjem i oskudnijem zelenilu."

Kad su se uhvatili posla i počeli s dizajniranjem novog, urbanog sveučilišnog kampusa u Ho Ši Minu, već su na umu imali nešto potpuno neurbano: ono što su proizveli odlikuje se gustim zelenilom, mnoštvom lišća, drveća, biljaka jer je nadahnuto prirodom. Kampus je poput grada unutar grada, samo što je ovaj grad potpuno osvojila džungla!





Tvrtka koja je i inače specijalizirana za izradu zelene arhitekture svoj prijedlog dostavila je Sveučilištu FPT – privatnom sveučilištu. Njihov prvi projekt već se gradi i realizira u Hanoiju.



Svoj pristup opisuju kao kombinaciju kulture i održivog razvoja: "Eksperimentiramo sa svjetlošću, vjetrom i vodom, koristimo prirodne i lokalne materijale te na taj način pokrećemo suvremeni dizajn u smjeru istraživanja novih načina za stvaranje zelene arhitekture 21. stoljeća, dok u isto vrijeme zadržavamo prepoznatljivost azijskog arhitekturnog izričaja."



I ne samo da koriste zelenilo kako bi ukrasili strukturu nego se njihov koncept oslanja na zelenilo u potpunosti! Balkoni i krovovi bit će preplavljeni biljkama, drveće će rasti iz unutarnjih dvorišta, a vrtovi će se nalaziti gotovo na svakom koraku i dijelu kompleksa.

Sve ovo stvorit će hladovinu i popraviti kvalitetu zraka na kampusu, a grad će pretvoriti u novu ikonu održivog razvoja.

izvor: Upworthy
foto: Facebook

Još vijesti