Mojfaks.hr u Vijesti

Desert na početku obroka – trik za mršavljenje!

Sljedeći put u menzi prvo pojedite ledeni vjetar ili kokos kocku, a tek se onda bacite na pizzu ili tjesteninu s grahom. Stručnjaci tvrde da je to pun do vitkije linije.

9. prosinca 2014 16:49
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Znanstvenici s Imperial College-a u Londonu vjeruju da klopanje hrane bogate šećerima, na početku obroka, može držati apetit osobe pod kontrolom. U studiji koju su proveli bavili su se našim apetitom za glukozom – šećerom koji se nalazi u kolačima, tortama, čokoladi i desertima, a predstavlja glavni izvor energije za naš mozak.

Rezultati su pokazali da je za praćenje količine glukoze koju pojedemo odgovoran protein naziva glukokinaza. Ako je unos prenizak – mozak našem tijelu poručuje da pronađe i pojede više škrobne i slatke hrane.

Smatra se da osobe koje više vole slatko stvaraju više glukokinaze od ostalih što bi objasnilo zašto neki od njih ne mogu odoljeti kockici čokolade ili desertu koji im je draži i od konkretnog obroka.



Otkriće ovih znanstvenika moglo bi promijeniti koncept zdrave prehrane i savjete za prirodno mršavljenje! Znanstvenik dr. James Gardiner predlaže da se osobe koje bi željele smršavjeti odmah na početku obroka bace na desert. Mozak će ubrzo nakon toga ustanoviti da je u organizam unešena dovoljna količina glukoze nakon čega će se u tijelu pokrenuti drugi mehanizmi za brojanje kalorija. Na taj način nećemo se imati potrebu niti priliku prejesti i unijeti suvišan broj kalorija u tijelo.

Suprotno od toga, ako hranu punu šećera odaberemo tijekom i na kraju obroka, mozgu će trebati puno dulje da registrira dovoljnu količinu glukoze. Također će se odgoditi i sustav brojanja kalorija u tijelu što rezultira time da ćete se lako prejesti.

Međutim, hrana koja je prepuna škroba (poput čipsa, kruha, tjestenine) još je bogatija glukozom pa bi i ona trebala biti zdraviji izbor za nas! Drugim riječima, tajna mršavljenja je hraniti se kao Talijani. U Italiji, obrok tradicionalno započinje rižotom ili tjesteninom.

Pročitaj još…

…Rezultati istraživanja: što hrvatski studenti misle o menzama i koliko dnevno troše na hranu?…

L.B./izvor: Daily Mail
foto: Shutterstock, Pinterest

Još vijesti