Mojfaks.hr u Vijesti

Diplomirao pa saznao da mu diploma nije priznata od strane Ministarstva

Pri upisu na fakultet, niti za cijelo vrijeme studiranja, studentima nitko nije niti jednom jedinom riječi rekao da program preddiplomskog studija EKTP nije odobren od strane Ministarstva pomorstva, niti da bi mogli naići na ovakav problem...

1. travnja 2015 16:43
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Portal pomorac.net prije par dana dobio je pismo čitatelja M. G. koji im se obratio s molbom da objave njegovu priču vezanu uz studiranje, diplomu i priznavanje iste od strane Ministarstva.

Naime, na Odjelu za elektrotehniku i računarstvo Sveučilišta u Dubrovniku, postoji preddiplomski i diplomski studij koji se zove Elektrotehničke i komunikacijske tehnologije u pomorstvu (EKTP). Studenti koji završe taj preddiplomski studij, trebali bi, nakon završene kadeture i položenih potrebnih breveta, imati pravo na stjecanje Svjedodžbe o osposobljenosti za časnika elektrotehnike. Međutim, to nije tako.

Ispostavilo se tek nedavno da Sveučilište u Dubrovniku, točnije Odjel za elektrotehniku i računarstvo nema priznanje od Ministarstva pomorstva za program preddiplomskog studija EKTP. To znači da studenti koji završe taj studij, nemaju pravo na stjecanje Svjedodžbe o osposobljenosti za časnika elektrotehnike jer program po kojemu su studirali tri godine nije usklađen sa izmjenama STCW konvencije.

"Ako pitate vodstvo Sveučilišta i pročelnika Odjela za elektrotehniku i računarstvo, oni će sve to demantirati i reći da je program studija isti od 2004. godine te da zadovoljava onaj minimum koji propisuje STCW konvencija. Ali ako ih opet pitate zašto njihovi studenti ne mogu dobiti Svjedodžbu o osposobljenosti za časnika elektrotehnike, reći će Vam da je "netko" zakasnio podnijeti zahtjev Ministarstvu pomorstva za priznavanje programa te da se sad intenzivno radi na tome da se taj problem riješi", žali se pomorac.

"Naknadno sam saznao da je Ministarstvo pomorstva odobrilo izdavanje takve svjedodžbe studentima koji su upisali studij 2013. godine. Međutim, program je ostao isti. Student koji sad studira, prolazi isti program po kojemu sam i ja studirao i završio studij EKTP u listopadu 2013. godine", dodaje M.G.

Pri upisu na fakultet, niti za cijelo vrijeme studiranja, studentima nitko nije niti jednom jedinom riječi rekao da program preddiplomskog studija EKTP nije odobren od strane Ministarstva pomorstva, niti da bi mogli naići na ovakav problem...

Za sve ovo pomorac M. G. je saznao u svibnju 2014. kad se vratio s broda i pošao u Lučku kapetaniju kako bi obavio iskrcaj. Bio je asistent električara, odradio šest mjeseci, ispunio dnevnik. Službenik u Kapetaniji pregledao mu je sve papire i rekao da mu je žao, ali da nema pravo na stjecanje ETO svjedodžbe jer preddiplomski studij EKTP ne ispunjava uvjete. Savjetovao mu je da položi ispit za brodskog električara (STCW III/7), što je i učinio te da čeka razvoj situacije ili da upiše izobrazbu. I sam je priznao, kao i drugi profesori na fakultetu, da bi bilo malo glupo polagati neki tečaj kad je završio fakultet.

"Već skoro godinu dana čekam i gledam kako se ništa ne mijenja, a u međuvremenu ljudi koji nemaju završen fakultet, upisuju tečajeve po raznim pomorskim učilištima i polažu za ETO svjedodžbu. Želim da mi netko napokon kaže je li mi diploma valja ili ne valja, hoću li je baciti ili ću je sačuvati. Ništa više. Ako trebam polagati dodatne tečajeva, nema problema, učinit ću i to. Ali prije toga želim bit 100% siguran da diploma koju imam nije dovoljna", dodaje na kraju ogorčeni pomorac.

Cijelo pismo pročitajte ovdje.

L.B./izvor: pomorac.net
foto: sxc.hu

Još vijesti