Mojfaks.hr u Vijesti

Dome, slatki dome: savjeti za preživljavanje u studentskom domu

Život u studentskom domu nije nalik životu i komforu u sobici tvoje obiteljske kuće što ne znači da i tamo ne možeš napraiti “dome slatki dome” atmosferu.

12. Siječnja 2015 14:10
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Obzirom da jad i čemer studentskih soba možeš ukrasiti ukrasima po želji, da ograničenja izlazaka nema, doručkovati možeš skoro pa kad god poželiš i uopće ne plaćaš režije – zapravo živiš svoj san (ako zanemariš ponekad stravične higijenske i tehničke uvjete domova, paviljona i soba koji datiraju u neko prošlo stoljeće).

Za sretan i higijenski neupitan boravak u studentskom domu, slijedi ovih nekoliko savjeta!

1. Peri veš redovito


Ovo je vrijeme emancipacije i samostalnosti kad moraš naučiti kako i kojim tempom prati veš! Prva stvar je da prestaneš slagati nepregledne hrpe prljavog veša kojeg onda kao Djed Božićnjak nosiš roditeljima (na njihovo veliko zadovoljstvo). Druga je lekcija ona o tome kako i na kojoj temperaturi prati koji komad veša ili odjeće. Počni čitati natpise na etiketama jer će ti se inače sve veste stisnuti na Barbie veličinu.

2. Čuvaj se bradavica, atletskog stopala i inih gadosti

Ako dijeliš kupaonicu s drugim studentima, nikad nemoj zaboraviti 3 stvarčice koje trebaš ponijeti sa sobom prije tuširanja: ručnik, gel za tuširanje i šlape u kojima ćeš se tuširati. Na tuširanje u šlapama treba se priviknuti, ali zamisli alternativu u obliku gljivica koje se goste tvojim stopalima. Nije privlačno? Nismo ni mislili.



3. Ogladnit ćeš u vrijeme kad menze ne rade

Što znači da bi uvijek trebali imati zalihu grickalica ili klope koju je lako pripremiti u mikrovalnoj. Još jedan savjet: prošvercaj iz menze voće ili čokoladicu, kroasan ili kiflicu – dobro će doći za krizne situacije.

4. Zaliha toalet papira uvijek je dobar kapital

Ako si toliko sretan/na da imaš wc u sobi, možda ćeš morati sam/a brinuti o toalet papiru. Iako ti to moža nije palo na pamet dok si bio/la kod kuće, toaletni papir, maramice i papirnati ručnici ne rastu na dreću (iako otamo kreću). I nemoj škrtariti – dodatna kuna neće te ubiti, a uvijek se isplati.

5. Podijeli obaveze čišćenja s cimericom/cimerom

Sad kad si se lijepo smjestio/smjestila u domu i upoznao/la cimera, pokušaj napraviti neki suvisli raspored čišćenja i obaveza. Iako se svatko na početku predstavlja kao "jako čista i uredna osoba", pričekaj prve rokove pa ćeš vidjeti koliko je istine u tome. Bit će teže dokazati cimeru da zabušava i ne obavlja svoj dio posla ako ne napravite neki raspored koji će poslužiti kao dokaz.

6. Kupi sobnu biljku


Ako si kod kuće imao/la kućnog ljubimca, biljka ti neće pomoći mnogo da ti ne nedostaje, ali svakako će uljepšati prostor, raspoloženje, ali i količine kisika u tvojoj sobi. Možeš birati između pročišćivača koji smanjuju količine ugljika ili zračenja laptopa i drugih gadgeta ili jednostano one koje su ti dovoljno lijepe da poprave estetski dojam prostora.

L.B./izvor: Teen Vogue
foto: Tumblr

Još vijesti