Mojfaks.hr u Vijesti

Dotičemo li dno: ‘Agronomi ne znaju prepoznati suncokret!’

Jučer se na okruglom stolu ‘Ekoproizvodnja’ u organizaciji Poslovnog dnevnika raspravljalo o problemima i mogućnostima razvoja ekološke poljoprivrede u Hrvatskoj, a sudionici su se dotakli i stručnosti (odnosno nestručnosti) visokoobrazovanog kadra koji izlazi s fakulteta, a ne zna obavljati svoj posao.

6. studenog 2014 13:20
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Osim što su sudionici istaknuli nedostatke nesređenosti i sporosti državnog aparata, manjkave zakonske regulative, slabe koordinacije među ministarstvima, dotakli su se i problema stručnog kadra koji završi studij agronomije i s fakulteta izađe bez osnovnih znanja o poslu kojeg bi trebao obavljati.

Marin Fucijaš iz Prve ekološke stanice iz Zagreba, tvrtke koja nadzire i certificira ekološke proizvode, rekao je kako još uvijek nisu riješene temeljne stvari nužne za nesmetan razvoj ekološke poljoprivrede. Prema njegovu mišljenju, najveći je problem manjak stručnog kadra. Mladi agronomi, smatra, nemaju dovoljno znanja za kvalitetno praćenje ekoproizvodnje.

Imate agronome koji ne znaju prepoznati lucernu ili mladi suncokret. Koji nisu nikad sjeli na traktor. Srozala se kvaliteta naših fakulteta”, rekao je Fucijaš.

Više o okruglom stolu pročitajte ovdje.

L.B./izvor: tportal
foto: sxc.hu

Još vijesti