Mojfaks.hr u Vijesti

'Dr. Franjo Tuđman': najveći splitski studentski dom dobio ime!

Na pročelju tog velikog objekta u kojem je smješteno oko 600 mladih već je postavljena i tablica s nazivom Studentski dom “Dr. Franjo Tuđman”…

30. listopada 2014 12:13
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Studenti su proveli anketu na Facebooku i pismeno se izjašnjavali o imenu doma pa se naše Upravno vijeće suglasilo s njihovim prijedlogom, a osobno sam i ponosna jer studentski dom zaslužuje nositi ime prvog hrvatskog predsjednika koji je i sam bio sveučilišni profesor”, izjavila je za Slobodnu Dalmaciju Gordana Raos, ravnateljica Studentskog centra (SC).

Prethodno je Raos dobila i suglasnost obitelji Tuđman, a Ankica Tuđman, udovica prvog predsjednika, SC-u je pisanim putem i zahvalila na takvoj odluci te je istaknula kako je njezin suprug bio profesor na zagrebačkoj Filozofiji.



Inače, kako doznajemo u SC-u, od 886 anketiranih studenata, njih 547 je na upit postavljen na mrežnim stranicama Studentskog doma odgovorilo da podržava imenovanje po Tuđmanu, dok 322 studenta nisu bila za to. Nakon toga je provedena peticija među stanarima doma i natpolovična većina je bila za to da se objekt zove po prvom hrvatskom predsjedniku. Ostali su bili za neka druga imena, poput Ante Gotovine, Marka Marulića, Blage Zadre ili jednostavno Kampus, a zabilježeno je čak i nekoliko prijedloga da se dom nazove po Miši Kovaču...

Novim nazivom velikog objekta na Kampusu najsretniji su članovi Udruge studenata Imotske krajine (USIK) i predstavnici Udruge “ST-student”, koji su prije dvije godine i inicirali potpisivanje spomenute peticije.

Koliko mi je poznato, svi studentski domovi nose imena hrvatskih povijesnih velikana, pa zašto Split ne bi imao dom koji će nositi ime predsjenika Tuđmana. Ja sam zbog toga sretan, a bilo bi mi još i draže kada bi se unutar doma uredila prostorija za druženje studenata, jer se stvarno nemamo gdje podružiti”, izjavio je Antonio Jozić, student druge godine Kemijsko-tehnološkog fakulteta, a Karlo Pahert, budući arhitekt iz Županje, prisnažio je kako mu je sve na Kampusu i u Splitu odlično, ali da je “noćni život nula bodova”.

Više pročitajte ovdje.

L.B./izvor: Slobodna Dalmacija
foto: Facebook

Još vijesti