Mojfaks.hr u Vijesti

Džeparac pretvaramo u iznenađenja: Kako studenti kupuju poklone?

Došli su i ti dugo očekivani zimski praznici, dani kad odmaramo, družimo se s najmilijima, a ponekad se i počastimo – u skladu s našim mogućnostima.

24. prosinca 2015 13:16
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

U iščekivanju blagdana, posebno nas je razveselila činjenica da je studentima ipak najvažniji osjećaj zajedništva i topline koji im pruža obiteljski dom i stari prijatelji koje će sresti kad se vrate kući, a pokloni su tu tek kao dodatan začin ovim zimskim danima.

Pitali smo kolege kako se snalaze kad je kupovanje poklona u pitanju i kako od skromnog studentskog budžeta odvajaju za božićne poklone.

"Više pažnje trebali bi posvetiti druženju s najmilijima!"

Mi studenti uvijek muku mučimo s budžetom. Ja se poprilično dobro snalazim i uspijem se organizirati zato što mi stanarina nije skupa i većinom trošim na hranu i kave. Ono malo što mi ostane sačuvam ili se odlučim počastiti. Što se tiče kupovanja poklona za Božić, u mojoj obitelji to i nije neka tradicija pa se mi najčešće počastimo predblagdanskim shopingom i naravno, hranom. Mislim da se ne bismo toliko trebali brinuti oko poklona za blagdane, već više pažnje posvetiti druženju sa svojim najmilijima. No, ipak ne bi bilo na odmet i dobiti neki poklončić.“ A.Đ.

Što se tiče budžeta kad si student, budžeta ni nema. Naravno, uštedi se tu koja kuna ako se pazi na svaku sitnicu, ali i to je jako teško. Studentski život je općenito jako skup i samo da se pokriju osnovne potrebe, potroši se mnogo novca, tako da ni ja, ni moja obitelj nismo previše naklonjeni kupovanju velikih poklona ili pretjerivanju oko bilo čega. Ova godina će ipak biti nešto skromnija što se tiče poklona s obzirom da sam odlučila priuštiti si doček Nove godine izvan Hrvatske pa je budžet koji sam sakupljala nekoliko mjeseci uložen u to.“ K.Š.

"Mi studenti moramo šparati i džeparac na taj način pretvoriti u poklone..."

Što se tiče poklona, ove sam godine šparala novce koje bih dobila i uvijek bih ih stavila sastrane baš za ovakve situacije. Radost je kada mogu drugome izmamiti osmijeh na lice nekim poklonom, makar to bila i neka sitnica. Mi koji studiramo i onako nemamo baš drugi način da svoj džeparac pretvorimo u poklone nego šparanjem. Ali i dalje smatram da nije sve u poklonima materijalnog tipa i da ljubav i dobrota trebaju vrijediti i cijeniti se puno više.“ M.P.

Teško je sa studentskim budžetom kupiti poklone jer tu su i obitelj, dečko i svi dragi prijatelji, a sve je skupo bez obzira na sniženja. Osobno mi je teško kad dođe vrijeme kupovanja poklona jer nekad ne uštedim dovoljno za sve. Kupujem mami i seki, dečku i par najboljih prijateljica. A nađe se nekako, barem za neku sitnicu.“ M.D.

"Dovoljno je što imam kome doletjeti u zagrljaj ovih blagdana!"


Dolaze problemi što kupiti za Božić sa studentskim budžetom. Kad sam bila mlađa tih problema u mojoj glavi nije bilo. Ali da, dogodilo se i to da sada moram uključiti svoju maštu i kreativu pa sa omanjim budžetom razveseliti bližnje sitnicama ili poklonima. S godinama sam shvatila da su poklonili previše materijalno dobar poklon, ali emocionalno su suhoparni te sam odlučila uključiti svoju kreativnost i izraditi svoje ručne poklone. Tako se jedne godine kod sestre našla lijepa narukvica, kod mame ukrasna šalica od gline, dok je tata dobio pepeljaru izrađenu od fimo mase. Ponekad bi voljela darovati im velike poklone i pokazati im svoju ljubav, ali dovoljno mi je što imam kome u zagrljaj uletiti tokom ovih blagdana." T.P.
 
Studentski budžet nikada nije prevelik i mislim da bi se većina studenata složila sa mnom. Potrebno je ili šparati puno ili naravno paziti na svaku sitnicu. Sretna sam što sam odgojena i imam mišljenje da pokloni nisu materijalnog tipa, naravno nisu ni za baciti i uvijek su i oni dobro došli, ali možda bi danas ljudi više trebali cijeniti poklone kao što su primjerice osmijeh, dobrota, ljubav, prijateljstvo, zahvalnosti i ostalo zbog čega nekada nismo ni svijesni koliko smo sretni.“ M.B.

Želimo vam sretne, mirne i ugodne blagdane pune topline i svega što si sami najviše poželite!

Doris Aleksić

Još vijesti