Mojfaks.hr u Vijesti

Evo što morate znati prije nego otputujete u druge države

Uskoro se bliži kraj ispita, a ljeto nam kuca na vrata. Dok će neki uživati ili raditi na Jadranu, drugi će si priuštiti putovanje u neku drugu zemlju. Putovati i otkrivati čari drugih država je jedno od ljepših životnih iskustava, no, i tada moramo biti na oprezu. Posjetom druge države ulazimo u strano i nepoznato područje kojim prevladavaju drugi zakoni i pravila. Odlučili smo vam u nastavku predočiti nekoliko zanimljivih činjenica na koje morate obratiti pozornost.

29. lipnja 2013 09:36
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

1. Putovnica vam je najvažnija stvar na putovanju

Iako nije čest slučaj, znalo se dešavati da ljudima nekoliko dana ili na sam dan putovanja istekne putovnica. Kako vam se to ne bi dogodilo, provjerite prije planiranja putovanja dokad vam vrijedi putovnica. Na samom putovanju pazite gdje držite putovnicu jer postoji opasnost od gubitka, krađe i sličnoga. Budite oprezni kako bi izbjegli sve probleme i komplikacije koje vas očekuju ako vam se desi

2. Prijavite se u ambasadi

Prilikom putovanja u inozemstvo pametno je imati broj telefona i adresu hrvatskog veleposlanstva u državi koju posjećujete. Upravo zbog gore navedenih slučaja (gubitka, krađe putovnice) veleposlanstvo vam može pomoći. Prijavom krađe ili gubitka putovnice policiji, ambasada vam izdaje putni list za povratak u Hrvatsku. Upamtite, kako bi dobili putni list, prvo morate krađu prijaviti policiji. Također, u slučaju bolesti ili opasnosti po život veleposlanstvo vam može omogućiti hitan prijevoz u domovinu. Ako vas uhite ili pritvore u inozemstvu, na vaš zahtjev veleposlanstvo može kontaktirati vašu obitelj i osigurati pravnu pomoć.

3. Uzmite putno osiguranje
    
I najmanja nezgoda na putovanju može vam uništiti planove. Zato je bitno imati putno osiguranje. Ugovaranjem police osiguranja pokrivate zdravstveno osiguranje, osiguranje otkaza leta i gubitka prtljage. Svako osiguranje ima svoju politiku, te je bitno navesti koliko dana ostajete, u koju zemlju putujete i kakvu vrstu osiguranja želite. Ako vam se i dogodi nekakva nesreća, razbolite se ili morate u bolnicu polica putnog osiguranja će vam pokriti troškove. Najpametnije je konzultirati se s osiguravajućim društvima i odlučiti koja vam opcja najbolje odgovara. Bilo bi poželjno da se raspitate i o bolestima koje prevladavaju u određenoj državi te uzmete potrebno cjepivo.



4. Raspitajte se o tečaju

Provjerite u kojoj vam je mjenjačnici ili banci povoljniji tečaj. Promijenite dio novca u domovini kako ne bi morali u inozemstvu gubiti vrijeme na pronalazak mjenjačnica. Pazite na iznos novca koji nosite uz sebe. Stavite uvijek nešto novca sa strane za hitne slučajeve.

5. Provjerite možete li koristiti kartice u drugim zemljama bez provizije

U većini banaka možete otvoriti devizni tekući ili žiro račun, bez obzira na vaše prihode i dobiti debitnu karticu. Kartice možete koristiti u inozemstvu, ali određene banke naplaćuju proviziju. Međutim, u određenim zemljama možete podizati novce na bankomatima bez provizije gdje su vam oni automatski u valuti zemlje u kojoj se nalazite. Bitno je napomenuti da se to odnosi samo na grupaciju određene banke. Plaćanje provizije ovisi od banke do banke pa je takve stvari najbolje provjeriti u banci. Neki smatraju kako je upravo plaćanje karticom najisplativiji način kupovanja jer je proviziju manja nego kad mijenjate gotovinu u mjenjačnici.

6. Provjerite koliki je napon u zemlji koju posjećujete

Možda će vas zbuniti ova činjenica i učiniti se glupom, ali ona je itekako važna kada putujete u drugu zemlju. Morate provjeriti koliki električni napon određena država koristi kada punite mobitel, digitalni fotoaparat ili laptop. Pametno vam je uvijek nositi adapter ili ga kupiti u zemlji koju posjećujete. Europske mreže imaju svoj standard, koriste napon od 220, 230 volta. Indija između 230-240V, a Amerika 120V.

7. Osnovne potrepštine nosite u ručnoj prtljazi

Zbog mogućeg gubitka prtljage, većina ljudi nosi sa sobom stvari bez kojih ne mogu, u ručnoj prtljazi. Tijekom putovanja zna se dogoditi da greškom vaš kofer otputuje u drugi grad, a povratak prtljage možete čekati i do dva dana. Kada izgubite prtljagu obavezno to prijavite uredu za izgubljenu prtljagu kako bi im mogli ostaviti podatke i mjesto odsjedanja zbog dostave izgubljenih stvari.



8. Raspitajte se o kulturi i običajima države koju posjećujete

Bitno je poštivati kulturu druge države i način ponašanja. Učenje drugih kultura je veoma korisno i na taj način povećavamo našu toleranciju. Osim toga, bitno je znati takve stvari kako biste izbjegli moguće probleme sa zakonom. Neke države imaju stroge zakone, pa je najpametnije pridržavati ih se. Veliki problemi nastaju upravo zbog nepoznavanja običaja i kultura drugih naroda.

9. Pazite što jedete u drugoj zemlji i pijte vodu iz boce

Bez obzira kamo otputovali, morate paziti što jedete i pijete kako bi spriječili moguće trovanje hranom. Bez obzira koliko domaćini uživaju u svojim specijalitetima, trebate biti na oprezu. Ponekad naše tijelo ne može podnijeti određene namirnice jer nije naviklo na njih. Osim hrane, morate pripaziti i na vodu. U inozemstvu je sigurnije piti vodu iz boce nego iz slavine.

I.Č.
Foto: photoxpress.com

Još vijesti