Mojfaks.hr u Vijesti

FOTO: Najbolje tehnike prepisivanja na ispitu

Jer ljudi nisu anđeli, a studenti i učenici još i manje...

14. listopada 2015 15:59
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Lijepo je biti predan, ambiciozan i željan znanja, ali nije grijeh malo si pripomoći "sa strane". Nekad se radi o ispitu iz kolegija koji nam je dosadan, nekad jednostavno ne stigneš naučiti dovoljno detaljno, a ponekad ti se jednostavno ne da.

Varanje i prepisivanje nisu stvari koje ti topolo preporučujemo nego mjere očajnika. Uvijek je bolje naučiti nego pasti na ispitu ili – još i gore – dobiti neku suspenziju ili kaznu. Ako ipak moraš varati – iskušaj koju od ovih metoda...na vlastitu odgovornost, naravno!

Fotošopiraj etiketu s flašice vode



Ako si vješt/a na računalu, možeš pokušati prepisivati na ovaj način. Skeniraj etiketu s bočice vode, na prednju stranu ubaci standardnu sličicu, a na poleđinu ubaci šalabahter. Isprintaj i zalijepi na bočicu. Da zbilja smanjiš šanse da profa(č) vidi slova s unutarnje strane, drži bočicu vode kraj sebe na podu.

Maramica za brisanje nosa



Maramice su jedna od rijetkih stvari koje će ti profesor uglavnom dozvoliti da stoje na stolu dok pišeš ispit. Ako se pretvaraš da si bolestan/na i malo šmrcaš, možeš izvući maramicu na koju si napisao/la šalabahter. Nakon što prepišeš potrebne odgovore, jednostavno u njih ispuši nos, zgužvaj maramicu i baci je u smeće.

Tajni telefon – as u rukavu!



Ako imaš majicu dugih rukava, pokušaj izvesti ovaj trik. Izvuci jednu ruku iz majice, prazni rukav ostavi na stolu, a slobodnom rukom uhvati mobitel koji će ti pomoći da dođeš do odgovora. Ovako možeš koristiti i kalkulator, ukoliko ti to nije dopušteno. Samo se sjeti prilagoditi osvjetljenje ekrana telefona inače si nadrapao/la!

Šalabhter na zapešću



Ovo je jedna arhaična metoda koju su poznavali naši roditelji, djedovi i bake, a tko zna, možda još i stari Rimljani. Jednostavno ključne pojmove ili odgovore napiši na ruku, a kad ti zatrebaju – zasuči rukave i opleti. Samo pazi da te profesor ili asistent ne otkriju dok šeću prostorijom.

Selotejp



Problem s ovom prijašnjom arhaičnom metodom je vidljivost teksta koji ne nestaje ako te uhvate. Drugim riječima – ostavlja dokaze! Umjesto te, isprobaj metodu selotejpa: napiši šalić na selotejp koji ćeš onda zalijepiti na unutrašnju stranu rukava ili ruku. Kad prepišeš, jednostavno ga oguli i baci i voila – nema dokaza da si išta prepisao/la!

Sustav tajnih znakova

Jedna od zamršenijih metoda varanja uključuje timski rad studenata koji si međusobno šalju tajne znakove, ovisno o točnim odgovorima. Ovo doduše funkcionira samo na testovima na kojima moraš zaokruživati točne odgovore, ali ima i takvih, zar ne? Studenti koji sudjeluju u ovom podvigu moraju ranije dogovoriti znakove za svako pojedino slovo odgovora (a, b, c, d...), ali pazi da ne budu jako očigledno. Možete se slučajno dotaknuti po nosu za A, počeškati po glavi za B i td.

Sakrij bilješke u kemijsku olovku



Kemijske olovke savršeno su mjesto za sakrivanje bilješki i šalabahtera jer su dozvoljene na stolu dok pišeš test. Kad dođe pravi trenutak (prof dijeli testove dalje od tebe), rastavi kemijsku i posluži se šalabahterima.

Flaster



Ovo je genijalno! Šalabahter dovoljno smanji da slova i dalje budu vidljiva, ali i da stanu pod najveći flaster koji možeš kupiti. Na kožu stavi šalabahter, a preko zalijepi flaster koji dodatno možeš učvrstiti ljepljivom trakom za kožu koja je blaža od selotejpa. Stavi i malo kečapa na \'ranu\' da bude uvjerljivija, ali pazi da ne zamrljaš šalabahter.

Prazni papiri



Ako ti profač dozvoli da na stolu držiš prazne papire, evo prilike za varanje! Večer prije svoj šalabahter stavi iznad praznog papira (ili  više njih) i pritisni snažno dok \'kopiraš\' po tekstu šalabahtera. Na ovaj način činit će se da je papir prazan, no snažan pritisak ipak će ostaviti traga na praznom papiru koji uopće nije prazan, ali to ne mora znati profesor...

L.B./izvor: Gizmopod
foto: 4.bp.blogpot.com, Gizmopod

Još vijesti