Mojfaks.hr u Vijesti

Fotografija u životopisu izlaže vas diskriminaciji na temelju vašeg izgleda

Iako je općeprihvaćeno mišljenje da će vas dobar izgled često 'šlepati' u životu, novo istraživanje pokazalo je da lijepe i 'fit' žene imaju 30% manje šanse za dobivanje posla.

18. svibnja 2015 16:06
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Čini se da se poslodavcima više sviđaju \'obične\' fotografije koje prilažete uz cv umjesto onih na kojima ste maksimalno sređene, našminkane i \'skockane\' u najbolju odjeću jer će vas u suprotnom smatrati površnom i antipatičnom.

Poslodavci sve češće uz životopis traže i fotografiju kandidata/kinje za posao, no treba uzeti u obzir da je čak 96% osoba koje rade u odjelu kadroviranja (odobravanja tko će se zaposliti, a tko ne) ženskoga roda, budite spremne na to da ćete dobiti \'cipelu\' ukoliko jednoj od njih budete prezgodne.

Ljubomora igra veliku ulogu prilikom odabira kandidata obzirom da žene druge potencijalne zaposlenice gledaju kao prijetnju ukoliko su privlačnije vanjštine. Dr. Bradley Ruffle sa Sveučilišta Wilfrid Laurier izjavio je: \"Muškarci će možda teže zaposliti privlačnu ženu zbog straha od svojih supruga, ali ženske zaposlenice natječu se s lijepim potencijalnim kandidatkinjama za partnere ili barem za pažnju muških kolega.\"

Također, istraživanje tvrdi da su fotografije privlačnih žena \"društveni magneti koji smanjuju produktivnost.\"

Profesor psihologije, Marshall Dermer sa Sveučilišta Wisconsin-Milwaukee izjavio je: \"Privlačne osobe najčešće percipiramo kao površne, snobove i antipatične.\"

U slučaju kad je na tržištu rada puno nezaposlenih stručnjaka s gotovo istim kompetencijama, fotografija bi mogla biti odlučujući faktor. Stručni istraživač Ze’ev Shtudiner objašnjava to ovako: \"Kad bi ovo bio savršeni svijet, dodavanje fotografije vašem bi potencijalnom poslodavcu samo pomoglo da uz ime doda i lice. No, u stvarnom svijetu, dodavanje fotografije izlaže vas diskriminaciji na temelju izgleda već u najranijoj razi procesa odabira kandidata.\"

Prilažete li vi fotografiju uz svoj životopis?

L.B./izvor: The Tab
foto: Shutterstock

Još vijesti