Mojfaks.hr u Vijesti

Gdje su zapele studentske subvencije?

Potaknuti upitima zabrinutih studenata i opsežnom raspravu na jednom domaćem forumu, skrećemo pozornost na problem sa neisplaćenim subvencijama za akademsku godinu 2008.2009.

13. listopada 2009 15:50
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Naime, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa subvencionira troškove smještaja studenata koji stanuju u privatnom smještaju. Mjesečno se u tu svrhu izdvaja 147,00 kn po studentu, odnosno 70% od cijene smještaja u studentskom domu. Ministarstvo u tu svrhu upućuje sredstva nadležnim studentskim centrima koji objavljuju i provode natječaj za dodjelu te subvencije te distribuiraju sredstva na žiro račune pojedinačnih studenata.

Prva rata subvencije u iznosu od 430 kuna stigla je u srpnju 2009., a ostale rate nisu uplaćene, unatoč tome što je akademska godina završila. Dok su studentima u SC-u tvrdili da rate nisu isplaćene jer Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa nije uplatilo novac na račun SC-a, iz Ministarstva poručuju da su novac odavno uplatili SC-u te da je za daljnju isplatu zadužen SC. Dok su svi ostali gradovi odavno isplatili subvencije studentima, zagrebački SC studentima nije isplatio novac koji im pripada, a s obzirom da studentski standard, za jednog studenta 1200 kuna nije malen novac.

Što studenti misle o postupku SC-a pročitajte u nastavku:


qwertzuio


Ja mislim da bi bilo najpametnije da se skupimo, odemo zajedno u SC i zaprijetimo da ne idemo nigdje dok nam ne kažu što se događa i kad ćemo dobit naše novce. Pa dovoljno nas je desetak da dođemo sa svojim ugovorima u SC i napravimo s*****. Ja ću ako treba uzet pokrivač sa sobom da vide da ne mislimo otići dok nam sve ne objasne.


Snjeska


Dobit ćemo ih garant, i jos ćemo kamate tražiti ako treba, jer SC nije neka privatna firmica koja moze pobjeći kad hoće,zaista bi trebalo razmišljati o nekom odvjetniku i tražit još i kamate jer idući mjesec idu ponovno prijave za to čudo.


dvvorski


Ma sve me strah da od naših novaca NIŠTA!!!!! Mislim, počela je nova akademska godina, a nisu nam još isplatili ništa... Nadam se da netko ima neke informacije kad bi nam mogli isplatiti, jer ovo je stvarno sramota da nas ovako zavlače...


Neka od pitanja na koje bi studenti htjeli saznati odgovore su:



Zašto SC odugovlači s isplatom novca?

Tko određuje na koji će način isplata biti provedena, u ratama ili odjednom?

Hoće li subvencije za akademsku godinu 2009./2010. rasti s obzirom da je u ugovoru ona vezana za cijenu doma, a cijene domova su porasle ove godine?


Razmišljanja studenata pročitajte na Forum.hr

Još vijesti