Mojfaks.hr u Vijesti

'Generacija Ja' – samoljubivi studenti

Akademska mladež provodio neusporedivo više vremena u četiri oka sa svojim egom, nego je to ikada činila u povijesti. Narcisi, egocentrici, individualisti s minimum empatije – otprilike glasi CV nove generacije vlasnika indeksa...

31. svibnja 2010 14:05
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Gorenavedeno zaključak je američke studije Sveučilišta u Michiganu koja je promatrala ponašanje studenata od 1979. do danas. Izračunali su čak i stupanj empatije današnjih fakultetlija – minus 40 posto  u usporedbi s kolegama iz hipijevskih kasnih sedamdesetih.

Optužba je očekivana. Danas su frajeri i cure po Sveučilištu, kažu, okrenuti isključivo sebi i svojoj karijeri, kompetitivni, samopouzdani i bez pretjeranog smisla za razumijevanje onih manje uspješnih. Slikovito rečeno, kružoci s partizankom, gajbom pive i pričama o trulom sustavu zbog koje svi žele stvoriti alternativnu stvarnost na stepenicama fakulteta odavno su u ropotarnici ideja koje pate od manjka platežne moći.

Generacija stasala uz video igre

"Veća izloženost medijima za vrijeme studiranja mogao bi biti jedan od uzroka. Za razliko od pred 30 godina, prosječni je student izložen tri puta većoj količini informacija koje se ne tiču njegovog studija. Ova je generacija stasala uz video igre", zbori Sara Konrath jedna od autorica istraživanja.

Također se spominju društvenomrežni sajtovi koji promoviraju prijateljstvo po potrebi. Online ekipa međusobno komunicira kada i kako im to odgovara. Mnogi potom prenose svoje cyber reflekse u stvaran život, smatraju zabrinuti psiholozi dok mi hitamo rifrešati svoj status.

Krešimir Dujmović

Pročitajte još...
U zatvor zbog varanja na ispitu
Top 10 najčudnijih kolegija
Kako položiti usmeni? Produbite glas!
Studenti računarstva rekorderi u prepisivanju

Još vijesti