Mojfaks.hr u Vijesti

Gnjusne navike: Odvratne stvari koje radimo svaki dan

Vjerovali ili ne, neke od najbanalnijih stvari koje radimo svaki dan (kao na primjer korištenje mobitela na wc-u) ili hodanje po kući u cipelama samo potpomaže širenju malenih gadosti – bakterija i klica zbog kojih se možeš čak i razboliti.

19. veljače 2016 14:42
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Stoga, ako želiš smanjiti širenje gadnih bakterija i mikroorganizama koji mogu naštetiti tvom imunitetu (pogotovo u periodima pojačanog stresa), prestani raditi ove stvari:

* Stavljaš vruću hranu u frižider



Skuhaš nešto, pojedeš, a ostatak koji je još uvijek vrć stavljaš u frižider da se ne pokvari. Što u tome može biti loše? Ovo je odličan način za potaknuti razvoj bakterija u hrani jer se hladi na neravnomjeran način. Zbog toga u frižider uvijek stavljaj hranu koja se već ohladila.

* Hodaš po kući u cipelama



Zamisli svu tu prljavštinu, bakterije, ostatke psećih kakica, žvakaće i slične užase u koje staneš dok bauljaš po gradu ili faksu. Maleni ostatci i tragovi svih bakterija lijepo se šlepaju za tobom u tvoj stan, a onda ih – ako ne skineš cipele na ulazu – samo širiš po svom životnom prostoru. Super vijest za sve tvoje prijatelje koji vole sjediti na podu!

* Stavljaš torbu, ruksak ili kufer na krevet



Torbice i ruksaci sadrže mnogo više bakterija nego što misliš. Studija provedena na Sveučilištu u Arizoni pokazala je da je većina ženskih torbica koje su testirali vrvila bakterijama. Nemoj ih širiti po mjestu gdje odmaraš i spavaš.

* Ne spuštaš poklopac wc sjedalice kad puštaš vodu



Ako je vjerojati istraživanju provedenome na Sveučilištu Leeds, bakterija Clostridium difficile rasprši se i nekoliko desetaka centimetara po kupaonici kad pustiš vodu na wc-u, a ne spustiš pritom poklopac.

* Tipkaš po mobitelu dok si na wc-u



Tko ovo ne radi? Istina je da je ovo jedna od najgorih navika ikad. Studija provedena na Sveučilištu u Londonu pokazala je da je jedan od šest mobitela kontaminiran fekalijama (da, dobro ste pročitali). Zamisli svu divotu koja gmiže prema tvome licu kad prisloniš telefon na uho...

* Ne pereš višekratne torbe i vrećice za kupovinu



Višekratne vrećice i torbe za shopping su super jer su ekološke i štede novac. Unatoč tome, trebalo bi ih s vremena na vrijeme oprati jer se u njima mogu namnožiti bakterije s hrane koja se prenosi u njima.

* Ne dezinficiraš tipkovnicu



Britanski mikrobiolog James Francis analizirao je 33 tipkovnice, jednu dasku za wc i jednu kvaku na ulazu u wc da bi otkrio što je od toga najgore kontaminirano bakterijama. Iznenađuje li vas što su tipkovnice bile prljavije od daske i kvake? Zato se s vremena na vrijeme sjetite dezinficirati računalo.

L.B./izvor: Gurl
foto: Pixabay

Još vijesti