Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Predsjednica poručila srednjoškolcima: 'Nemojte razmišljati samo o onome što volite, razmišljajte malo i o tržištu'

MojFaks | Vijesti, 09.09.2019.Predsjednica poručila srednjoškolcima: 'Nemojte razmišljati samo o onome što volite, razmišljajte malo i o tržištu'

Povodom početka nove školske godine i uvođenja frontalne kurikularne reforme, predsjednica Grabar Kitarović posjetila je ovoga ponedjeljka dvije sesvetske škole, gimnaziju i osnovnu školu Luka. U govoru kojeg je održala, osim priče o sloniću Hortonu, predsjednica Grabar-Kitarović je učenicima poručila i da nije uvijek najpametnije slijediti svoje snove.

"Nemojte razmišljati samo o onome što volite, razmišljajte malo i o tržištu", poručila je, a objavio video N1.


Kako je objasnila, školama nedostaju stručnjaci koji bi školarce usmjeravali ka profesiji koja im odgovara, pogotovo u slučaju da ti školarci žele 'ganjati' profesiju koja i nije toliko tražena na hrvatskom tržištu rada.


"Ti voditelji bi mladima rekli – ok, ti jako voliš povijest, ali studiraš li povijest i arheologiju, možda u ovom trenutku nećeš naći radno mjesto", govori Grabar-Kitarović, dodajući kako bi onda bilo pametnije da studiraju neko drugo područje u kojemu su isto dobri, pogotovo ako se to radi o STEM-u.


No, Predsjednica je u svom govoru upućenom srednjoškolcima izostavila jednu važnu stvar, a to je da se tržište rada s godinama mijenja. Uzmimo primjer zanimanja zidara – dok je krajem prošlog stoljeća zidara, soboslikara i građevinaraca bilo na pretek, statistike 2019. godine pokazuju kako se mladi sve rjeđe odlučuju za takva zanimanja.


Cijeli video pogledajte ovdje, a bili bi mladi trebali ganjati svoje snove ili otvoreno radno mjesto, odgovorite u anonimnoj anketi ispod.
P.H.

Izvor: N1
Foto: Screenshot videa


predsjednica Grabar-Kitarovićgovorsrednjoškolciprvi dan školeKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se