Mojfaks.hr u Vijesti

Grozan semestar? Ne brini, sljedeći će biti bolji!

Studij na Cambridgeu započeo sam s velikim očekivanjima i snovima da ću promijeniti svijet: 'Želim mijenjati irački Ustav profesorice Padfield – želim ponovo izgraditi svoju zemlju', rekao sam jednom prilikom profesorici na studiju prava.

3. veljače 2016 15:19
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Osam groznih tjedana kasnije, ponovo sam se susreo s tom istom profesoricom, na kraju semestra. \'Jesi li bliže svom cilju da promijeniš Ustav?\', pitala me. \'Ne, ali sam jedan korak do živčanog sloma i ovisnosti o kofeinu\', rekao sam u polu-šali.

Moja očekivanja na početku studija bila su da ću se do kraja prvog semestra kući vratiti prepun anegdota: priča o novim prijateljima, romansama, kolegama i međusobnom pomaganju, intelektualno stimulativnim raspravama o zakonima i pravu i, kao šećer na kraju, nezaboravnim izlascima u grad.

No, izlasci vikendom bili su osrednji i uglavnom jedan nalik drugom: onaj popularni sportaš uvijek bi se naroljao i onda cijelu večer bio u središtu pozornosti, romantika je odavna izumrla, a ni usputni seks nije bio dalje od toga.

Polako sam stvarao prijateljstva, ali tek kad sam shvatio da ću morati zavoljeti sve što sam mrzio: od Taylor Swift do proteinskih shakeova. Tumarao sam po kampusu, očajan da napokon pronađem pleme s kojim bih se mogao identificirati. Jesam li doista opalio selfie u teretani s onim tipom koji je svima rastrubio da je šmrkao kokain u avionu? Što me nadahnulo da dođem na sastanak mladih perspektivnih bankara?



Unatoč svim razočarenjima, svim prijateljima kod kuće rekao sam da je ovaj prvi semestar jednostavno bio najbolji ikad. A zašto i ne bih? Već su vidjeli moje snapchatove iz klubova, moje filtrirane osmijehe na Instagramu i sve nove prijatelje na Facebooku – samo sam potvrđivao sve što su već znali.

Zvuči li vam ovo poznato? Vjerojatno zvuči: većina nas mrzila je svoj prvi semestar na fakultetu. Dobra je vijest što stvari ipak postaju malo bolje s vremenom.

Sklapanje prijateljstava na faksu je kao kopanje po Hreliću ili bilo kojem drugom buvljaku: moraš čeprkati kroz puno smeća da bi napokon našao nešto jako lijepo i vrijedno! Uz malo truda pronašao sam svoju ekipu: šest kolega kojima nije bitno dižem li utege i pijem li proteinske shakeove.

A sve ostalo postat će samo pozadinski šum. Fakultetska legenda uništit će jetru na početku faksa pa će apsitnirati cijeli siječanj u humanitarne svrhe, no zapravo će se zbilja pokušati \'skinuti\' s cuge i cuganja na svakom tulumu. Ljigavci i dalje neće znati razliku između zločestog i perverznog i nedopustivog, ali pronaći ćeš nekoga tko će ti ipak pokazati da se možeš dobro zabaviti. Provest ćeš mjesec dana učeći i gurajući u glavu gradivo cijele godine i pogodi što: proći ćeš i osjećati se ponosno kad sljedeći put sretneš profesora koji ti je cijelo vrijeme govorio da ćeš se jedva izvući s dvojkom.

Nije baš sve postalo bolje, moram priznati. Još uvijek nemam savršeno tijelo za plažu i nisam nimalo bliže mijenjaju Ustava. Ali moja poruka vama je jasna: drugi semestar bit će sve što prvi nije bio – smiraj nakon oluje.

* Tekst je preuzet i preveden s portala The Guardian.

L.B./izvor: The Guardian
foto: Pixabay

Još vijesti