Mojfaks.hr u Vijesti

Hakeri za novce popravljaju ocjene

Nije vic. Kako se informatizirao sustav pohranjivanja ocjena na većini sveučilišta, tako je probranim računalnim znalcima moguće provaliti u baze podataka i promijeniti ocjene. Kineski hakeri već se nude na tržištu...

21. srpnja 2010 02:16
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Dovoljno je upisati u Google \"hackers editing scores\" i zapljusnuti će vas na desetke stranica gdje vam hakeri nude veći prosjek za novčanu protuvrijednost. Cijene se kreću od nekoliko tisuća do preko deset tisuća kuna, zavisno od toga koliko je teško probiti serversku zaštitu pojedinog sveučilišta.

Pod egidom \"ako si loše prošao na ispitu, javi se našem hakerskom timu\" jedan od ponuđača usluga je anonimno objasnio da je praktički sve moguće. Od toga da se povisi ocjena do toga da se pad pretvori u prolaz. Ne znamo doduše da li je moguće tražiti i nižu ocjenu. Ono, dobio si šest, a treba ti samo pet. Šalu na stranu, riječ je o iznimno opasnom biznisu koji će glave i indeksa stajati ne nekog nadobudnog programera sa dalekog istoka nego upravo naručitelja usluge.

Jednom kada probiju zaštitu hakeri s klijentom potpisuju sporazum o diskreciji i tek se onda mijenja ocjena. U prosjeku im treba jedan do šest dana za provaljivanje u bazu podataka.

Za nas još uvijek nema brige, naši sveučilišne serveri obično imaju ljudsku formu i akademsku titulu  i jedino što treba provaliti za prolaz ili dogovorenu ocjenu je otvor plave kuverte. A to i nije nešto prekomplicirano. Uglavnom je već otvoren kada je kupite. 

Krešimir Dujmović

Još vijesti