Mojfaks.hr u Vijesti

Hakiraj mozak tako da uvijek zapamti sve što želiš – pomoću bicikla

Ovo je za sve vas koji ste barem jednom dobili lošu ocjenu samo zato jer niste uspjeli zapamtiti neki dosadni datum ili zamorni detalj.

11. studenog 2015 13:00
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Švedski stručnjak za pamćenje Mattias Ribbing podijelio je svoje tajne sa cijelim svijetom tako da ćeš uskoro i ti moći nabiflati sve glavne gradove na svijetu napamet (ili iskoristiti ovu super moć za nešto konstruktivnije).

Tajna njegovog gotovo besprijekornog amćenja? Razmišljanje u sličicama! Ribbing je za Mic izjavio da moramo početi razmišljati u sličicama, ako želimo biti stručnjacima za pamćenje: "Jednom kad se mozak privikne na slike, razmišljat ćete brže, a sva je kontrola u vašim rukama."

Kad se Ribbing nađe u situaciji u kojoj mora nekome zapamtiti ime, zamisli veliki predmet (u stilu crtanih filmova) negdje u blizini osobe koju želi zapamtiti. Na primjer, ako se osoba zove Sara, zamislit će kraj nje kanticu punu pijeska jer Sara zvuči kao Sahara. (Možda mi s ovih balkanskih područja možemo zamisliti sarmu?)

Ok, ovo zvuči jednostavno, ali što ako moramo zapamtiti dugu listu činjenica ili predmeta? Ovdje je potrebno tehniku usavršiti i podići na novi nivo. Upoznajte metodu koja se zove "Ribbingov bicikl"!



Evo kako funkcionira ova metoda:

1. Zamisli bicikl, možda onaj kojeg trenutno imaš – zamisli ga što je detaljnije moguće.
2. Sad zamisli da je ovaj zamišljeni bicikl velik poput kamiona i stoji pred tobom.
3. Misli o svim zadacima koje moraš obaviti, bez obzira radi li se o odlasku u knjižnicu, pisanju emaila mentoru, odabiranja teme za seminar ili odlaska u šoping po namirnice za ručak.
4. Svakom zadatku dodijeli neku sliku ili sličicu - mentalno \'okači\' svaku obavezu na neki dio bicikla. Ključ uspjeha je da zamisliš nešto živahno, oštrih linija raspoznavanja. Slike stvari, predmeta ili pojava koje nemaju oštre rubove i linije: oblaci, sunce, ocean – teže se pamte jer nemaju fiksne i definirane granice.
5. Za svaki zadatak dakle odaberi prvu sličicu koja ti padne na pamet, povećaj je i zadrži u mislima. Zatim svaku sličicu spoji s nekim dijelom bicikla. Na primjer: pošalji mail možeš povezati sa stražnjim kotačem.
6. Ribbing savjetuje da prilikom meoriziranja obaveza počnemo s gumom pa preko žbica dođemo do centra kotača.


Upozorenje: nemojte nekoga povezivati sa seksualnim ili nasilnim slikama. Ovakve slike i pokušaj da ih se prisjetite izazvat će emotivni nemir i napor pa se nikako ne preporučuje ovakvo stvaranje asocijacija.

Ako misliš da imaš loše pamćenje, nemoj se zbog toga deprimirati Ribbing kaže da je to potpuno normalno, a sposobnom dobrog pamćenja mora se naučiti i izoštriti jer to nije vještina s kojom se rađamo.

"Sama memorija nije toliko važna", kaže Ribbing. "Način na koji misliš u nekom trenutku je najučinkovitiji."

L.B./izvor: Mic
foto: Freeimages

Još vijesti