Mojfaks.hr u Vijesti

'Hello' na balkanski: studentica Šejla Grgić osvojila regiju svojim glasom

Prošlog tjedna svi su mediji brujali o njoj i njenoj izvedbi jedne od najpopularnijih pjesama prošle godine; pjesmi 'Hello' megapopularne Adele.

12. Siječnja 2016 11:56
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Šejla Grgić svojim je prekrasnim glasom i dostojanstvenom izvedbom dirnula mnoge, a njene vokalne sposobnosti bez pretjerivanja pariraju glasu jedne od najvećih diva današnjice.

Nas je zaintrigirala činjenica da je Šejla studentica pred kojom je cijeli život pa smo odlučili ukratko porazgovarati s njom o njenim planovima za budućnost, skoknuti u prošlost i prisjetiti se njenog prijemnog ispita (najstresnijeg trenutka u životu svakog maturanta i studenta), saznati koja ju glazba inspirira i što planovima za skoru budućnost nakon što dobije diplomu...



Šejla Grgić 22-godišnja je studentica koja svoj studij lagano privodi kraju, a iza nje je već sad impresivna karijera što se javnih nastupa tiče. "Apsolventica sam na Muzičkoj akademiji u Sarajevu na odsjeku za muzičku teoriju i pedagogiju", kaže Šejla. "Imam 22 godine, pjevanjem se bavim od ranog djetinjstva, a javno nastupam od jedanaeste godine."

Šejlin video za cover Adeline pjesme \'Hello\' odjeknuo je u javnosti i medijima i gotovo preko noći postao viralni hit što je donekle i bilo za očekivati zbog velike popularnosti te pjesme. "Nisam očekivala da će cover u tolikoj mjeri biti uspješan, ali sam na neki način znala da će obrada pjesme \'Hello\' biti uspješnija od ostalih obrada zbog same popularnosti iste", kaže Šejla.



Dosad je Šejla prepjevala još nekoliko velikih hitova među kojima su i pjesma \'Chandalier\' pjevačice Sia-e, zatim \'Only Love Can Hurt Like This\' Palome Faith, da nabrojimo samo par. No nije samo popularnost pjesme ključna prilikom odabira pjesme koju će prepjevati. "Nekoliko elemenata ima ključnu ulogu u odabiru pjesme koju ću obraditi, a to su njena popularnost, aranžman, tekst i tema pjesme. Prije svega je bitno da mi pjesma vokalno odgovara", objašnjava Šejla.

"Nakon što sam primljena na Akademiju počeli su moji sretni trenuci..."

Iako je danas sigurna u svoje glasovne sposobnosti, a ne manjka joj podrške publike i struke s kojom surađuje, zanimalo nas je kako joj je bilo na prijemnom ispitu na Muzičkoj akademiji u Sarajevu jer svi znaju da je to jedan od najtežih ispita za sve buduće studente.



"Moram priznati da je to i za mene bio jedan stresan trenutak, s obzirom da se u tom periodu susrećemo s glavnom raskrsnicom u našem životu. Sam prelazak iz jednog grada u drugi zahtjeva prilagođavanje uz okolinu i ljude, ali smatram da ono što mnogo želimo ne poznaje barijere", prisjetila se Šejla. "Prije prijemnog ispita bila sam pet dana na pripremnoj nastavi dok je prijemni ispit trajao tri dana. Bilo je stresno, ali nakon što sam primljena na Akademiju počeli su moji sretni trenuci. Upoznala sam svoje kolege/ice sa kojima sam se zbližila, ali se već sad pripremamo za rastanak jedni od drugih. Na neki način moj studentski život je brzo prošao, s obzirom da planiram diplomirati  na ljeto", kaže Šejla.

S obzirom da je jako mlada otkrila svoj pjevački talent i počela se baviti glazbom, što je samo nastavila i u vidu fomalnog, akademskog obrazovanja, zanimalo nas je ima li potporu profesora s fakulteta. "Pošto sudiram na Odsjeku za muzičku teoriju i pedagogiju, nisam imala priliku da imam mentora kao što to imaju kolege/ice na instrumentalnom odsjeku, ali sam svakako zahvalna svima koji su imali uticaj na razvoj moje ličnosti kako u muzici tako i u studentskom životu", skromno kaže Šejla. "Moje učenje se bazira i na istraživanja izvan \'škole\' kao npr. učešćem na raznim radionicama, festivalima pa i na internetu."



Znamo da nas često savjetuju da je slušanje glazbe tijekom učenja produktivno, ukoliko odaberemo žanr koji nam odgovara. No, kod profesionalaca koji se bave glazbom to može malo drugačije funkcionirati jer ne slušaju glazbu poput nas laika.

"Muziku koju slušam je uglavnom pop, jazz, blues, funk, fusion, soul, a nađe se na playlisti i elektronske muzike koja je uglavnom spoj sa nekim od navedenih pravaca", nabraja Šejla žanrove koje najviše voli. "Volim tišinu, kada učim pogotovo, jer kada slušam muziku previše je analiziram tako da se ne mogu koncentrisati na učenje. Posebnu čar ima orijentalana muzika u spoju sa modernom, smtram da svaka kultura ima svoje čari u muzici i da su veoma inspirativni za vlastito stvaralaštvo."

"Živimo u konzervativnoj sredini koja vjeruje da se umjetnost ne isplati..."

Njen put nije lagan jer živimo u dijelu svijeta u kojemu vlada ustaljena predodžba umjetnosti kao ne osobito profitabilnog sektora. Iako su roditelji najčešće skloni odgovarati svoju djecu od karijere u glazbi (ili bilo kojem vidu umjetnosti), Šejlini su ipak bili drugačiji.



"Roditelji su mi pružili punu podršku na mom muzičkom putu, sa čime nemaju baš svi sreće", kaže. "Mjesto gdje živimo, dosta je konzervativno i vladaju uglavnom stavovi da se od umjetnosti ne može živjeti."

No, osim roditeljske podrške, pružila joj se prilika za suradnjom koja ju je također ispunila i dala joj pravac kretanja. "Moram istaknuti i upoznavanje sa Romanom Kuduzovićem kada smo snimili moju prvu obradu \'We Found love\' od Rihanne gdje je i počela moja promocija na društvenim mrežama;  Youtube, Facebook, Twitter itd. Romano je također apsolvent na Likovnoj akademiji na grafičkom dizajnu, tako da vlada vizuelnim komunikacijama, fotografijom, videom i makrketingom pa samo odlučili da zajedno radimo", kaže Šejla. "Pokrenuli smo studio u kojem trenutno privodimo kraju \'Funk Sevdah\' projekat, radimo na nekim novim obradama i na mojoj prvoj autorskoj pjesmi", odaje nam Šejla neke od detalja.

Uskoro će i ta diploma, ulazak u svijet akademskog građanstva i ostatak života. Što onda?

"Nakon diplome planiram upisati master studij, aktivirati se u oblasti autorskih pjesama i generalno živjeti život ispunjen muzikom i stvaralaštvom", zaključuje Šejla, a mi joj želimo svu sreću jer znanja i umijeća svakako ima.

Šejlu pratite na njenom YouTube kanalu ili fan pageu na Facebooku.

L.B./foto: Facebook

Još vijesti