Mojfaks.hr u Vijesti

Homer Simpson otkrio Higgsov bozon 14 godina prije znanstvenika

Homer Simpson gotovo je predvidio masu elementarne čestice, Higgsovog bozona, više od desetljeća prije nego što je otkrivena 2012. godine, tvrdi autor knjige o matematici u popularnim "Simpsonima".

2. ožujka 2015 15:11
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

U epizodi \"The Wizard of Evergreen Terrace\", emitiranoj 1998. godine, Homer postaje izumitelj i prikazan je ispred školske ploče na kojoj je napisana komplicirana jednadžba.

\"Ta jednadžba predviđa masu Higgsovog bozona\", kazao je Simon Singh. \"Ako je riješite, dobivate masu Higgsovog bozona koja tek nešto veća od prave mase Higgsovog bozona. Prilično je nevjerojatno kako je Homer to predvidio 14 godina prije nego što je ona otkrivena\".

Dr. Singh, autor knjige \"Simpsoni i njihove matematičke tajne\", dodao je: \"\'Simpsoni\' su \'najmatematičkiji\' TV show u povijesti. Mnogi scenaristi su matematičari\".

Napomenuo je i da je prva epizoda \"Simpsona\" sadržavala matematičku šalu, dodajući da u seriji postoji \"tona matematike\" s obzirom na brojne reference na razne koncepte kao što su Fermatov posljednji teorem ili Mersenneovi prosti brojevi.

\"Simpsonovi\" \"potiču i njeguju\" ljubav prema matematici, kazao je Singh. Nada se da će tinejdžeri koji vole matematiku biti inspirirani činjenicom da tvorci serije dijele njihove interese, prenosi Independent.

L.B./izvor: Index.hr
foto: screenshot/Fox

Još vijesti