Mojfaks.hr u Vijesti

I podstanari su ljudi, zar ne?

Bez ikakvih prava i određenih standarda iznajmljivanja, podstanari su u potrazi za svojim kutkom mira prepušteni vlastitoj snalažljivosti i pregovaračkim vještinama.

27. travnja 2010 12:30
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Scenarij na koji ne moraju nužno pristati, no koji je ipak najčešći, jest prihvaćanje suludih uvjeta stanodavaca koji se prema svojoj sekundarnoj nekretnini odnose kao prema savršenoj kravi muzari koja, bez ikakvih ulaganja, otplaćuje kredite, kupuje špeceraj i školuje djecu u inozemstvu.

Cijene podstanarskih stanova nikada nisu bile više. Za 250 eura mjesečno, koliko se prije samo nekoliko godina plaćao manji dvosoban stan, danas je moguće iznajmiti tek garsonijericu u kojoj se suđe pere u kupaonici, a pogled s kreveta tj. klik klak kauča  pada na staru pećnicu u istoj prostoriji. To se nažalost ne može promijeniti, no ono što je moguće jest ispregovarati najbolje uvjete za ono što je ionako preplaćeno. Jer i podstanari su ljudi, zar ne?

Ukoliko vas u skoroj budućnosti očekuje prva nemilosrdna borba s Plavim oglasnikom u ruci, toplo preporučamo da pročitate niže navedene savjete kako bi podstanarsko razdoblje prošlo što bezbolnije.

Za početak, najvažnije je zauzeti odlučan stav prilikom prvog razgovora sa stanodavcem i obilaska stana. Da, on vam čini "uslugu" time što vam je ustupio svoj krov nad glavom, no vi njemu činite jednako veliku povratnu time što mu za isti taj krov plaćate. Ne zaboravite da je odnos u tom trenutku potpuno ravnopravan i da možete inzistirati na ličenju stana prije useljenja ukoliko je to zaista potrebno ili ne pristati na pravilo o nepušenju ako ste okorijeli pušač, bez obzira na to koliko vam se stan sviđa. Prešućivanje nekih životnih navika može samo dovesti do sukoba u budućnosti.

Prilikom traženja stana svakako ponesite polog. Iznajmljivače posjeti i po nekoliko potencijalnih stanoprimaca dnevno, te biste bez željenog stana mogli ostati u vrlo kratkom roku ukoliko se kandidat nakon vas pojavi s pripremljenih par-sto-eura u džepu.

Nemojte nikada direktno otkrivati čime se bavite, tj. koliki su vam mjesečni prihodi – ako potencijali gazda čuje, primjerice, da radite za neku poznatu inozemnu tvrtku, mogao bi se "predomisliti" u vezi iznosa stanarine i istu povećati – samo za vas.



Detaljno pregledajte stan. Škripi li madrac? Kauč je udoban? Pipe rade normalno? Smrdi li iz odvoda? Ima li posuđa i posteljine? TV je od vlasnika ili trenutnog podstanara? Što je s telefonskim priključkom i internetom? Koliko točno iznose mjesečne režije? Koji je način grijanja? Prije pregleda stana napravite popis svih detalja koji vas zanimaju ili bi vam mogli stvarati problem, te ga prođite na dogovoru. Ukoliko pronađete neke nedostatke, inzistirajte na njihovom uklanjanju ili pokušajte dogovoriti nešto nižu cijenu stanarine.

Što se stanodavaca tiče, svi veterani podstanarstva slažu se u jednome – stan u zgradi puno je bolje rješenje od onog u privatnoj kući. Nenajavljeni posjeti, prislina druženja i provjere "je li sve u redu" puno su rijeđe. Dogovorite sa stanodavcem dolazak u stan jednom mjesečno, na predaju stanarine i odrezaka računa. Nenajavljeni dolasci  i samopozivanje ne moraju se tolerirati.

Izbjegavajte useljenje u stanove koji se iznajmljuju jer  vlasnik odlazi na put ili školovanje u inozemstvo. Prije ili kasnije doći će obaviti nužne poslove, posjetiti rodbinu, proslaviti Božić i naravo da će htjeti negdje prespavati. U najboljem slučaju, u tom ćete razdoblju biti zamoljeni da prespavate na kauču i budete manji od makova zrna. U najgorem bit ćete prognani iz stana na 15-ak dana.

Još jedna loša navika stanodavaca je korištenje stana kao odlagališta stvari koje im više nisu potrebe. Ako gazdina supruga ima običaj čuvati zimnicu u vašoj ostavi, zamolite je da je iznese iz stana, zajedno sa starim kaputima, keramičkim figuricama i obiteljskim fotografijama koje će vam nepotrebno zauzimati prostor i sprječavati vas da se osjećate kao kod kuće.

Raspitajte se o susjedima i toleranciji na buku u zgradi. Naravno da svakodnevni tulumi neće biti uvažavani gotovo nigdje, no nekoliko proslava ili kasnovečernje pranje suđa mogu proći bez pozivanja policije i prijetnji o užurbanom iseljavanju. Sa susjedima budite ljubazni, no ukoliko nisu upoznati s vašim podstanarskim statusom najbolje da za njega ni ne znaju. Ako žive u uvjerenju da ste kupili stan u koji ste došli, najbolje da tako i ostane.

Ukoliko posjedujete automobil, provjerite mogućnost parkiranja ispred zgrade. Ako se zgrada nalazi u zoni plaćanja parkinga, biti će potrebno izraditi mjesečnu kartu, što opet znači prijavu boravka. Isto vrijedi i kod zapošljavanja tj. kada vam tvrtka u kojoj ste pronašli posao nije spremna plaćati putne troškove prema mjestu prebivališta. Stanodavci se najčešće zgražaju nad činjenicom prijave ičega, no radi vlastite egzistencije i problema koje biste mogli imati svakako inzistirajte na prijavi boravka kao stanar.

Kodeks ponašanja u slučaju Podstanarstvo nažalost ne postoji. Radi se isključivo o dogovoru dviju strana, i zato je važno unaprijed ugovoriti svaki detalj te se izboriti za vlastita prava. “Ne bu mene niko je*!”, kaže stara nam i draga zagorska poslovica, svakako primjenjiva u slučaju ionako preskupog podstanarskog života.

I.V.

Kakva su vaša iskustva?

Još vijesti