Mojfaks.hr u Vijesti

Iako neće dobiti besplatnu Interrail kartu, mladi Europljani ipak će imati priliku besplatno putovati

U rujnu prošle godine europski zastupnici Manfred Weber, Jose Manuel Fernandes i Wim Van de Camp predložili su program besplatnog putovanja željeznicom po Europi za sve mlade Europljane koji je oduševio učenike i studente diljem Europe.

28. ožujka 2017 13:49
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Ponukani idejom da je bi svaki mladi Europljanin trebao upoznati sve čari i različitosti Europe, osmislili su prijedlog programa koji bi svim mladima koji su napunili 18 godina omogućio besplatno putovanje i to na najekološkiji mogući način – vlakom.

...Napokon odličan prijedlog političara: Mladi bi trebali besplatno putovati Europom...


Iako je ovaj prijedlog odbačen u veljači ove godine uz objašnjenje da u proračunu EK-a nema dovoljno sredstava za njegovu realizaciju (za što bi bilo potrebno uložiti više od 2 milijarde eura godišnje, točnije 500 puta više od prihvatljivog iznosa), osmišljen je alternativni program koji bi trebao omogućiti putovanje u europsku zemlju po odabiru, barem dijelu mladih Europljana.

Move2Learn, Learn2Move program


Ovog ponedjeljka predstavljena je nova inicijativa koja promovira mobilnost mladih u EU. Projekt nazvan "Move2Learn, Learn2Move" pokušava povezati učenike različitih europskih zemalja na način da omogući posjećivanje mladih koji pomoću platforme eTwinning komuniciraju putem interneta. Žiri iz Bruxellesa će odabrati najbolje radove prezentirane unutar eTwinning online edukativne platforme i nagraditi autore besplatnim kartama za putovanje bilo kojoj drugoj europskoj zemlji.

...Propala ideja o besplatnoj \'InterRail\' karti za mlade Europljane...


Ukratko, između 5 i 7 tisuća mladih od 16 i više godina koji pohađaju srednje škole dobit će pravo na besplatne prijevozne karte za putovanja ne dulja od dva tjedna dok će se za smještaj i džeparac morati pobrinuti sami. Putovati mogu sami ili u grupi s nastavnicima i kolegama iz razreda. Maksimalan iznos koji će se subvencionirati po osobi iznosi 350 eura iako subvencija može narasti i na 530 eura ako mladi dolaze s Kanarskog otočja, Cipra ili Malte.

Među prijevozničkim kompanijama nalazi se i jedna domaća


Moguće je odabrati bilo koji način transporta za putovanje, a poseban naglasak stavljen je na kriter održivosti i ekološke prihvatljivosti. Neki od avio, auto i željezničkih prijevoznika podržavaju ovu ideju i nude posebne pogodnosti sudionicima projekta, kao na primjer Aegean Airlines, Air Dolomiti, ALSA Grupo, Azores Airlines, Brussels Airlines, Comboios de Portugal, Deutsche Bahn, Hahn Air, Iberia Express, Interrail, Luxair, Naviera Armas, Olibus, SNCF, Transferoviar Calatori, Trenitalia, Vueling i Westbahn. Među njima je i domaći avioprijevoznik Croatia Airlines koji nudi popust od 25% svim sudionicima programa Move2Learn, Learn2Move.

...Tračnicama po Europi: Sve što trebate znati o InterRail karti za najpovoljnije putovanje vlakom...


Europska komisija planira potrošiti 2,5 milijuna eura iz budžeta programa Erasmus + za potrebe ovog programa, no Manfred Weber, jedan od inicijatora ideje o besplatnoj Interrail karti kaže da ne odustaje od ove zamisli koja bi, po njemu, pomogla ponovo oduševiti ljude Europom.

Više informacija pronađite ovdje i ovdje.

L.B./foto: Pixabay

Još vijesti