Mojfaks.hr u Vijesti

Ima li života nakon školovanja? Maturanti misle da je 'štela' važnija od diplome

Otkako je nastava i službeno završila, mnogim se maturantima u glavi zasigurno vrti refren pjesme 'Should I stay or should I go?' grupe The Clash, ili u prijevodu, 'Trebam li ostati ili otići?'.

21. lipnja 2017 18:17
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Loša gospodarska situacija u Hrvatskoj, a poglavito u Slavoniji i Baranji, već godinama u Irsku, Njemačku i Austriju tjera svoj mladi kadar, one na kojima jednoga dana treba opstati, svoju budućnost, piše Glas Slavonije.

Kako su mnogi mladi već dovoljno zreli zaključiti imaju li šanse za uspjeh u svojoj zemlji ili ne, tako i odlučuju o tome hoće li nastaviti daljnje obrazovanje i upisivati fakultet ili će ipak sa srednjom strukovnom školom i pokušati pronaći posao, otići u sezonu ili se otisnuti u oazu poslova u Dublin. Nekoliko osječkih, orahovačkih i baranjskih maturanata koji ovih dana polažu ispite državne mature odgovorili su na pitanja o tome kakvi su im planovi za budućnost, imaju li ih uopće, planiraju li upisati fakultet, ili će odmah tražiti posao te što o tim planovima misle njihovi roditelji.

...Posao ili \'burza\'? Evo koje su diplome poželjne, a koje su \'višak\' u 2017. godini...


Sharon Konjušak, koja je završila Ugostiteljsko-turističku školu Osijek, smjer hotelijersko-turistički tehničar, kaže kako se namjerava dalje obrazovati.

"Brat je završio trogodišnju školu prije četiri godine, sada radi \'na baušteli\' i kaje se što nije učio. Planiram upisati Poslovnu ekonomiju u turizmu u Opatiji ili Francuski i španjolski jezik u Zadru. Nadam se da ću nakon fakulteta uspjeti pronaći posao u struci, iako u Hrvatskoj poslodavci jako iskorištavaju svoje zaposlenike, imali diplomu ili ne, a najbolje prolaze oni koji imaju \'štelu\'. Trenutačno ne planiram odlazak u inozemstvo zato što je vani viši standard, pa mislim da sve nekako dođe na isto", kaže Sharon Konjušak.

S Josipom Horvatom iz osječke Ekonomske i upravne škole, smjer upravni referent, razgovarali su nakon što je završio s pisanjem eseja na državnoj maturi.

"Dosta sam zadovoljan dosadašnjim rezultatima, s obzirom na to da sam se za nju pripremao samo tjedan dana. Planiram upisati Ekonomski fakultet u Osijeku, a nakon završetka zaposliti se u nekoj tvrtki u Osijeku. Jedno vrijeme planiram ostati ovdje, a ako ne bude ništa od posla otići ću van. Moji roditelji s jedne strane žele da završim fakultet, ali kad pogledaju kakva je situacija u Hrvatskoj, radije bi da se pokušam zaposliti sa svjedodžbom negdje vani gdje ću biti sretan i plaćen", kaže Horvat.

"Vidjet ćemo kako stvari budu tekle, nadam se da ću se ipak zaposliti u Hrvatskoj, ali ako se to ne dogodi, sigurno ću otići u Irsku, gdje je i moj brat, koji se ovdje nije mogao zaposliti", kaže Katarina Krušlin iz Obrtničke škole Osijek, gdje je završila smjer frizer. "Vani se lakše dobije posao, veće su plaće, bolji su radni uvjeti, nema toliko namještanja poslova, više se gleda kakav si radnik i koliko radiš, a ne tko si i što si", dodaje Krušlin.

Dora Lončina iz Isusovačke klasične gimnazije s pravom javnosti u Osijeku, planira upisati Logopediju ili Latinski i povijest u Zagrebu, jer tih studija u Osijeku nema.

...Alarmanta statistika: 50% apsolvenata medicine spremno je iseliti iz Hrvatske...


"Volim latinski, a logoped bih htjela biti jer mi se sviđa fonetika i stalno ispravljam ljude kada nešto pogrešno kažu. Nakon završetka fakulteta želim ostati živjeti i raditi u Hrvatskoj, jer su mi tu obitelj i prijatelji, a i drugačiji je način života. Iako je teška situacija na tržištu rada, nadam se da će se u tih nekoliko godina dok ne diplomiram situacija popraviti i da će biti posla. O obrazovnom sustavu mislim da je jako loš, trebalo bi se učenicima omogućiti da više logički razmišljaju i da razmišljaju u više smjerova, a ne ih ukalupljavati", kaže ova osječka maturantica.

Ana Dukić iz Medicinske škola Osijek, smjer fizioterapeutski tehničar, planira upisati Fizioterapiju i unatoč situaciji u državi iskreno se nada da će se nakon završetka fakulteta uspjeti zaposliti u Lijepoj našoj, iako misli da se to ipak neće dogoditi i da će sreću morati potražiti u inozemstvu.

"Kod nas ne vrijedi imaš li diplomu ili ne, jednaka je nezaposlenost i onih sa završenom srednjom školom i s fakultetom. Ako imaš diplomu ne žele te zaposliti da te ne moraju više platiti", smatra Ana Dukić.

Više pročitajte ovdje.

L.B./izvor: Glas Slavonije
foto: Shutterstock

Još vijesti