Mojfaks.hr u Vijesti

Ima mjesta za turiste i rodijake, ali ne za studente: Splitski kolege ogorčeni jer za njih tijekom ljeta nema mjesta u domu

Ljetni smještaj u studentskim domovima uvijek je atraktivan za studente koji planiraju ostati u gradu u kojem studiraju. Najčešći razlozi za to su poslovi i prakse pa su splitski studenti ljudi jer ljetni smještaj za studente u domu Bruno Bušić nije osiguran.

13. srpnja 2018 12:48
Ima mjesta za turiste i rodijake, ali ne za studente: Splitski kolege ogorčeni jer za njih tijekom ljeta nema mjesta u domu

Ima mjesta za turiste i rodijake, ali ne za studente: Splitski kolege ogorčeni jer za njih tijekom ljeta nema mjesta u domu Foto: MojFaks

Studenti iz Studentskog zbora Sveučilišta u Splitu danima upozoravaju kako je velik problem što Studentski centar Split ne želi osigurati ljetni smještaj za studente u domu Bruno Bušić. Naglašavaju da će mnogi studenti ostati bez krova nad glavom te su ogorčeni jer mjesta u domu ima za turiste, "Ultraše" i "rodijake", ali ne i za studente.

Studenti iz doma Bruno Bušić žele ostati i tijekom ljeta... izvor: unist.hr

Napominju da je to velik problem jer mnogi ostaju u Splitu raditi sezonu jer su prije svog zahtjeva za ljetnim smještajem proveli anketu među studentima. Velik broj ih je rekao da bi ostao u domu preko ljeta. Zbog toga su na svojoj službenoj Facebook stranici krenuli u "kampanju" koja pokazuje koliko je studentima prijeko potreban dom.

"Čovik bi reka kako su pojmovi STUDENTSKI dom i STUDENTSKI centar jasni i razumljivi sami po sebi, ali znamo da teorija i praksa nisu uvijek usklađeni.



S obzirom na zadnje poteze uprave, najbolje bi bilo da u tim institucijama jednostavno izbace prefiks \'studentski\'. Nek se zovu samo DOM ili CENTAR jer dok ima mjesta za turiste, ultraše, rodijake, ove ili one, mjesta za studente - zamislite NEMA! Ajmo se onda više prestat lagat i nazovimo stvari pravim imenom (ili izbacimo očito suvišni dio imena)...Ma znamo mi da je njima teško razumit kako neki studenti MORAJU radit, učit i da to ne mogu obavljat po obiteljskim apartmanima, jer ih naprosto nemaju. Znamo i da je upravi priša izbacit studente na splitske ledine najkasnije do 15.7., jer moraju na godišnji, tribaju stić do svojih apartmana i dugog, toplog, ljeta... Znamo mi i da je Svjetsko, euforija te da u trenutku kada miriše na titulu, nitko ne želi mirisat studente, al opet - učili su nas u školi da kao mladi moramo ustat protiv nepravde pa eto - ustajemo!

...Jesi li među 500 studenata koji će \'ljetovati\' u domu? Saznajte sve o LJETNOM SMJEŠTAJU za studente...


Drage kolegice i kolege, možda vas ne zanima problem onoga kolege iz zadnje klupe, koji često zijevne, ne pije kave često s vama, ne bi on to ali mora raditi da bi sjedio s vama u predavaonici, on mora ostat radit, ali ipak - to je naš kolega. Ajmo zato pomoć priki, STUDENT NA PRVOM MISTU da STUDENTSKE institucije ne rade kao privatne firme na štetu onih ZBOG KOJIH POSTOJE!"
, napisali su studenti iz Zbora na Facebooku.

Studenti iz splitskog Studentskog zbora nude smještaj u svojim prostorijama


No, Studentski zbor je otišao korak dalje i odlučio uzeti stvar u svoje ruke pa kolegama pomoći da ipak imaju smještaj preko ljeta. Kažu da ne mogu napraviti čuda, ali za početak se mogu potruditi osigurati kolegama krov nad glavom.

"Ako SC nije više studentski, \'Studentuša\' i prostor Zbora bome jesu! I uvik će bit. Čišćenje je u tijeku. Kreveti uskoro dolaze. Od 15.7. svi koji nemate smještaj Studentski zbor će vam ga osigurati u svojim prostorima", napisali su.



Hoće li studenti ipak na kraju dobiti ljetni smještaj u Splitu nakon napora svojih kolega pokazat će vrijeme, a njega nažalost nema još puno.

Ivana Petrić
foto: Facebook@szst.unist.hr

Još vijesti