Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Iskustva studenata: Kako reći roditeljima da se želiš prebaciti na drugi faks?

MojFaks | Vijesti, 11.02.2015.Iskustva studenata: Kako reći roditeljima da se želiš prebaciti na drugi faks?

Studenti imaju puno pravo mijenjati mišljenja i fakultete, ako smatraju da je to najbolje za njih. Iako se to tebi čini kao razumna opcija, tvoji roditelji to možda ne bi odmah razumjeli. Zato je bitno lijepo im priopćiti 'radosnu' vijest.

Sve više je onih studenata koji se žele prebaciti na drugi faks jer, zbog određenih razloga, nisu zadovoljni prvim izborom. Problem nastaje kada tu vijest moraju priopćiti roditeljima koji ponekad i nemaju za to razumijevanja jer su u prvu godinu studiranja uložili jako puno novaca.

U svakom slučaju, prebacivanje s fakulteta na fakultet nije jednostavno i to trebaš učiniti ako si stvarno siguran, a podrška roditelja i bliskih osoba je najbitnija.

Tko prizna, pola mu se prašta!
Iskreno priznaj svojim roditeljima da se želiš prebaciti na drugi fakultet. Savjetuj se s njima o obiteljskoj novčanoj situaciji i mogućim opcijama, a vijest priopći na vrijeme i dok su dobre volje.

Što ti se nije svidjelo na prvom faksu?
Je li problem u profesoru? U faksu? Ili možda u tebi? Porazgovaraj s roditeljima o tome što ti se ne sviđa na fakultetu i što ti stvara stres. Možda je u pitanju samo prolazna kriza jer ne možeš izdržati naporno učenje ili padanje ispita, a možda si stvarno uvidio da taj faks nije za tebe.

Drugi fakultet i namjere
Daj svojim roditeljima do znanja da ovaj put imaš ozbiljne namjere i da ćeš se stvarno potruditi oko fakulteta. Objasni im da bi upisao fakultet koji te zanima i zbog kojeg bi imao veću motivaciju za učenje. Ukaži im na to da je jedna izgubljena godina ništa naspram 3 godine potraćene na pogrešan fakultet ili 20 godina na lošem poslu.


Donosimo različita iskustva studenata:

Ivana

'Kada sam se prebacila na drugi fakultet, roditelji su me podržali jer su znali da je to fakultet koji sam oduvijek željela upisati. Malo su se bojali da mi ne bude teško jer sam morala polagati razliku predmeta, ali kada sam na kraju sve položila, bili su sretni i motivirali me za dalje. Puno mi je značila podrška roditelja i prijatelja jer mi nije bilo lako prebaciti se i krenuti u drugom smjeru, ali sve je kasnije došlo na svoje i sada sam sretna što sam donijela tu odluku.'

Maja

'Odmah nakon zimskog semestra sam rekla roditeljima da nemam volju studirati na tom faksu i da bih htjela nešto što mi je zanimljivije. Nisu baš bili oduševljeni jer sam izgubila godinu dana u kojoj su izdvojili gotovo 30 000 kuna za troškove, ali htjeli su da završim fakultet.'

Kristina

'Htjela sam se prebaciti jer je diploma zagrebačkog sveučilišta cjenjenija nego ona s riječkog. Mojima je bilo drago jer bih im onda bila bliže. Ja sam ta kojoj je bilo teško otići iz Rijeke, ostaviti ekipu i grad u kojem sam stvorila puno uspomena, ali brzo sam se prilagodila i sada mi je super.'

Petra

'Ja svojima nisam rekla da ću se prebaciti na drugi fakultet nego sam ih pitala za savjet kada sam razmišljala koji diplomski studij upisati. Bila sam malo u brizi jer sam već produžila studij za godinu dana, a ako se prebacim na drugi faks, moguće je da ću ga još produžiti. Sve u svemu, uz njihovu pomoć i savjete bliskih osoba, odlučila sam upisati drugi diplomski studij jer je to nešto što me zanima i u čemu bih bila bolja. Moji roditelji su me poduprli u tome.'


I.Č.
foto: Shutterstock


iskustva studenatakako priopćiti roditeljima da se želiš prebaciti na drugi faksKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se