Mojfaks.hr u Vijesti

Istraživanje: Facebook pomaže u postizanju boljih ocjena

Studenti koji koriste Facebook za dijeljenje i istraživanje različitih informacija postižu bolje ocjene od onih koji ovu društvenu mrežu koriste samo za druženje, odnosno chatanje, stavljanje informacija o sebi, igranje igrica i slično. Pokazalo je to istraživanje na 2,000 studenata na Sveučilištu Lock Haven u Pennsylvaniji.

10. Siječnja 2012 11:59
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Facebook se koristi za druženje, ali i za učenje

Istraživanjem se željela naći povezanost između korištenja Facebooka i ocjena. Također, istraživale su se aktvnosti koje su studenti radili na Facebooku te ocjene koje su postizali. Uz ovo, pokušala se naći i veza između vremena provedenog na Facbooku i ocjena.

Reynol Junco, voditelj istraživanja, kaže: \'Iako je potrebno provesti daljnja istraživanja, ovi rezultati pomažu u razumijevanju aktivnosti koji utječu na bolje ocjene te one koje utječu na pad ocjena. Naime, neki studenti koriste Facebook za druženje, dok drugi za istraživanje novih informacija, odnosno učenje.\'

Istraživanjem je pokazano i da što više vremena studenti provode na Facebooku, to imaju slabije ocjene.



No, mnogi studenti se ne slažu s rezultatima istraživanja. Tako studentica Brittany Benson kaže: \'Na Facebooku rijetko tko skuplja informacije i slično. Uglavnom se tu radi o chatanju, igranju igrica i sličnom, a to doista nekada predstavlja prepreku učenju. Mislim da u globalu studenti imaju problema s nedostatkom vremena, ali sve na kraju ovisi o prioritetima.\'

Profesor Reynol Junco pak smatra da bi se Facebook mogao iskristiti kao odlično sredstvo komunikacije između profesora i studenata te da bi ga profesori mogli puno više koristiti da pomognu studentima s učenjem. Naime, već je dokazana korelacija između traženja informacija na Facebooku i boljih ocjena, što bi sveučilišta mogla iskoristiti za stvaranje grupa putem kojih će potaknuti komunukaciju sa svojim studentima, a samim time ih i motivirati na učenje.

N.LJ.J.


Pročitaj još...
Saznajte: Što omiljeno piće govori o vašem karakteru
Foto: Provjerite kako se tulumarilo ovog vikenda u klubovima

Još vijesti