Mojfaks.hr u Vijesti

Istraživanje – studenti konstantno šalju SMS-ove pod predavanjima

Mobiteli su postali uređaji koji su nezaobilazan dio naših života, stoga ne čudi da su stalno pored nas pa čak i kada spavamo. Međutim, koristimo ih sve više u situacijama kad doista ne bismo trebali.

15. studenog 2013 15:49
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Jedna od tih situacija su i predavanja na fakultetu. Naime, iako bi se ondje trebalo što više pratiti i zapisivati, čini se da studenti zapravo više prate ono što se događa na mreži svih mreža ili s njihovim SMS prijateljima. Istraživanje među studentskom populacijom je pokazalo upravo to.

Naime, pokazalo se da tijekom dana na predavanju prosječan student provjeri stanje na svom mobitelu 11 puta. Kad kažemo stanje, ne mislimo na stanje na računu već na to je li dobio kakvu poruku, bilo SMS, bilo putem interneta.

Problem ili ne?

Nadalje, svega 8 posto studenata izjasnilo se da nikada ne gleda na mobitel dok prate predavanja.

Osim toga, od onih koji pogledavaju na mobitel, njih čak 86 posto šalju poruke, bilo SMS-ove, bilo preko interneta i društvenih mreža. Dvije trećine reklo je da provjerava e-mailove i društvene mreže, a čak 55 posto studenata izjasnilo se da to sve radi iz – dosade.



No, to nije sve, čak 80 posto studenata smatra kako im njihovi mobiteli, laptopi i ostali uređaji ometaju predavanja, ali i učenje, a njih manje od 5 posto smatraju sve to ozbiljnom prijetnjom pažnji na predavanjima i prilikom učenja.

Ali, iako je to tako, čak visokih 91 posto studenata protiv je zabrane ovakvih uređaja u fakultetskim predavaonicama.

Zaključak ovog istraživanja, prema riječima profesora koji ga je radio je sljedeći: \'Studenti ne smatraju da je takvo ponašanje problematično. Misle da je to dio života.\'

Utjecaj na rezultate

Jedna druga studija povezala je slanje poruka pod predavanjima i rezultate na ispitima. Pokazalo se da studenti obično misle kako slanje poruka pod predavanjima neće utjecati na njihove rezultate u konačnici, odnosno da su sposobni za \'mutlitasking\'. Međutim, pokazalo se da to ipak nije tako, tj. da oni studenti koji češće tipkaju po mobitelima na predavanjima, kasnije imaju lošije rezultate na ispitima.

Ipak, znanstvenici koji su radili istraživanja smatraju da nije stvar u slanju poruka pod predavanjima već upravo u toj uvjerenosti u multitasking, odnosno neki studenti misle da mogu obavljati više zadaća odjednom i to tako da budu uspješni u svemu, međutim to nije tako. U konačnici je pitanje koje se postavlja – koliko studenti mogu dobro učiti ako se ne mogu posvetiti samo jednom zadatku?

N.LJ.J.
Foto: photoxpress.com

Još vijesti