Mojfaks.hr u Vijesti

Jedinstven u Hrvatskoj: novi preddiplomski studij kazališnog oblikovanja u Osijeku

Ovih dana na Umjetničkoj akademiji u Osijeku provode se postupci prijava i razredbenih ispita za upis zainteresiranih kandidata u novi preddiplomski sveučilišni studij Kazališno oblikovanje, koji se počinje izvoditi ove jeseni, odnosno od nove akademske 2014.2015. godine.

19. rujna 2014 15:05
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Kako ističe njegova voditeljica doc. art Saša Došen Lešnjaković, ujedno i voditeljica Katedre za interdisciplinarnost na Umjetničkoj akademiji, posrijedi je jedini studij na području Hrvatske na kojem će se obrazovati budući kostimografi, scenografi i lutkarski tehnolozi.

"Ovaj studij traje tri godine, odnosno šest semestara i cilj mu je omogućiti polaznicima studija usvajanje temeljnih povijesno-teorijskih znanja vezanih uz kazališnu i likovnu umjetnost, kao i likovnu dramaturgiju, zatim praktičnih vještina primjenjivih na šire područje kazališne likovnosti od scenografije i kostimografije do lutkarske tehnologije, kao i znanja i vještina iz područja slikarstva, crtanja i plastičnog oblikovanja. Sve navedeno nužni su preduvjeti za njihov budući profesionalni angažman u vizualnom oblikovanju predstava kako u dramskom, tako i lutkarskom kazalištu", priča voditeljica.

Nastavnici koji će predavati na ovom studiju dolaze s diplomskim, poslijediplomskim i doktorskim formalnim obrazovanjem različitih grana primijenjene umjetnosti i znanosti o kazalištu te s međunarodnim iskustvom, jer su se školovali i radili u Velikoj Britaniji, SAD-u, Švicarskoj, Njemačkoj, Irskoj, Slovačkoj, Nizozemskoj i slično. Osim toga, učestalo surađuju s profesionalnim kazalištima, što studentima daje priliku suradnje i asistencije na profesionalnim projektima već tijekom studiranja. Po završetku ovog nastavnog ciklusa studenti će biti osposobljeni za kompetentnu suradnju na kazališnim projektima", ističe se u opisu programa.

Došen Lešnjaković naglašava kako upisna kvota iznosi 10 redovitih i 10 izvanrednih studenata, s tim da potonji godinu studiranja plaćaju 9240 kuna. Razredbeni postupak za mlađe od 25 godina uključuje četiri segmenta: pregled mapa s najmanje 30 domaćih radova, pisani dio ispita, praktični dio (crtanje figure, crtanje prostora/kompozicije i crteže po imaginaciji) te motivacijski razgovor s pristupnicima.

L.B./izvor: Glas Slavonije
foto: Umjetnička Akademija u Osijeku

Još vijesti