Mojfaks.hr u Vijesti

Jesi li i ti 'akademski superjunak'?

Novopečeni akademski građani i građanke, nakon što optimistično izađu s fakulteta s još vrućom diplomom u ruci, moraju već posjedovati sposobnosti poput super-junaka, ako žele pronaći posao u znanosti. Barem tako tvrdi nova studija.

23. veljače 2016 16:58
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Sposobnost da istovremeno podučavate, ali se bavite i znanstvenim istraživanjima više nije dovoljna da bi se zaposlili u znanosti, pokazala je analiza poslova mladih asistenata i profesora na fakultetima.

Od 300 oglasa za poslove koje su objavila razna australska sveučilišta u jednom jedinome danu, analiza oglasa pokazala je da ćete morati zadovoljiti oko 24 kriterija prilikom prijave na natječaj, od kojih je najčešće čak 21 kriterij bio \'ključan\'.

Ti ključni kriteriji uključuju detaljne kvalifikacije koje morate priložiti kako biste dokazali da ste sposobni provoditi istraživanja, ali i podučavati studente, ali također i znanje obavljanja raznih administrativnih poslova, stoji u studiji \'Academic superheroes? A critical analysis of academic job descriptions\', objavljenoj u časopisu Journal of Higher Education Policy and Management.

Također je moguće pročitati da se od kandidata očekuju vrlo detaljni opisi međuljudskih, komunikacijskih vještina, kao i dokaz o stvorenim poveznicama unutar industrije ili međunarodnih institucija. Većina poslova od svojih aplikanata zahtijeva doktorsku titulu, neki i potvrde o licencama za podučavanje, a tu je naravno i vozačka dozvola.



Jedna rečenita takvog poduljeg oglasa za posao navodi da kandidat mora biti "samostalan i kreativan u suradnji sa ostatkom tima, spreman učiti te biti uspješan u prilagođavanju novim problemima". Autori studije, Inger Mewburn i Rachael Pitt, tvrde da ovakvi oglasi mogu biti zbunjujući i proturječni jer zahtijevaju samostalnost, individualnost, ali i prilagođavanje kolektivu, kreativnost, ali i uklapanje u radnu sredinu.

Oglasi za poslove nude uvid u očekivanja australskih sveučilišta kad su potencijalni kandiadati za posao u pitanju, a koji moraju biti autonomni u radu, ali i timski igrači. Ovaj novi zaposlenik u sustavu znanosti mora biti multitalentiran, uvijek spreman i dostupan radnik kojeg su prozvali \'akademskim super-junakom\' zbog sve siline vještina koju mora posjedovati da bi zadovoljio 24 selekcijska kriterija.

I iako se od fakultetskih zapolenika očekuje da budu vukovi samotnjaci, predani svome radu i genijalni u svojim idejama, istovremeno se od njih očekuje da rade u skladu i za širu akademsku zajednicu i specifične organizacijske timove koji se stvaraju unutar svakog sveučilišta.

Mačji kašalj, zar ne?

L.B./izvor: Times Higher Education
foto: Pixabay

Još vijesti