Mojfaks.hr u Vijesti

Jeste li pokušali: evo što dobijete kad 'guglate' Sveučilište u Zagrebu

'Guglanje' je uvijek vrelo zanimljivih i smiješnih podataka i informacija. Jeste li ikada pokušali 'guglati' Sveučilište u Zagrebu?

21. rujna 2015 13:34
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Ako ste pomislili da će Google pretraga ključnih riječi "Sveučilište u Zagrebu" iznjedriti listu bivših studenata ili eminentnih znanstvenika koji su na ovaj ili onaj način povezni s tom institucijom – samo ste djelomično u pravu.

Najmoćnija tražilica na svijetu na upit "Sveučilište u Zagrebu" dat će vam izdvojeni link na stranice Sveučilišta, a ispod njega, pod "notable alumni", odnosno u hrvatskom prijevodu "poznati bivši studenti", ponudit će vam linkove na Wikipedijine stranice dotičnih uglednika.

I tu dolazimo do onoga što je zanimljivo, piše net.hr. Prvi među njima je premijer Zoran Milanović, a drugi zloglasni ustaški poglavnik Ante Pavelić. Zatim je tu bivša premijerka Jadranka Kosor, predsjednica Kolinda Grabar Kitarović te Gordan Jandroković.



Tek nakon njih Google nudi Andriju Mohorovičića, a zatim čitavu plejadu političara i, ni krivu ni dužnu, studenticu novinarstva Lanu Jurčević. Morat ćete poprilično listati dok ne dođete do nekog znanstvenika ili profesora, poput Ivice Đikića ili Tina Ujevića, Vladimira Nazora, odnosno nekog s kime bi se jedna obrazovna ustanova trebala ponositi, smatra net.hr.

Sveučilištu u Osijeku barem je na prvome mjestu književnica – Julijana Matanović, a zatim slijede Miroslav Škoro i Ivan Vrdoljak. Splitskom sveučilištu prvi je ministar Branko Grčić, riječkom Željko Jovanović, a tu su Slavko Linić i Zlatko Sudac.


Ipak, treba imati na umu da pretraživanje putem tražilice Google rezultate izbacuje po učestalosti po kojoj se određeni pojmovi pretražuju ili pojavljuju na internetu. Zbog toga se ne treba previše uzrujavati zbog činjenice što se u vezu sa Sveučilištem dovode osobe koje možda i nisu najpogodnije za to, ali su sigurno poprilično tražene na internetu.

Možda bi bilo zgodno napraviti službenu listu osoba koje su pohađale ovo Sveučilište, a ujedno ostvarile i znakovite rezultate u svojim karijerama.

L.B./izvor: net.hr
foto: arhiva

Još vijesti