Mojfaks.hr u Vijesti

Jeste li znali: zanimljiva povijest kondoma

Bez obzira sviđaju li vam se ili ne, prezervativi su jednostavno potrebni. Štite te od spolno prenosivih bolesti i neželjene trudnoće, ali osim tih svima poznatih činjenica, povijest razvoja i korištenja kondoma je puno zanimljivija no što misliš.

4. svibnja 2015 12:05
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

1. Znanstvenici vjeruju da prezervativi datiraju u davnu prošlost – otprilike otprije 11 tisuća godina prije Krista

Znanstvenici su uvjereni da su čak i prije 11 tisuća godina muškarci poznavali i koristili prezervative. Najstarija spiljska slikarija na kojoj je prikazan kondom (tako barem znanstvenici misle) datira u vrijeme izumiranja vunastog mamuta, a pronađena je u Francuskoj.

2. Prezervativi vas štite – 10 tisuća puta!


Seks s prezervativima je 10 tisuća puta sigurniji od nezaštićenog seksa. Osim što štite od spolno-prenosivih bolesti, postoje istraživanja koja upućuju na to da također pomažu održati zdravi pH sluznice vagine.



3. Najveći kondom napravljen je u Kini


Tjekom slavlja Svjetskog dana stanovništva 2003. godine, u Kini je proizveden prezervativ dimenzija 80 metara x 100 metara. Navukli su ga na vrh hotela u gradu Guilin.

4. Prosječni kondom može prihvatiti gotovo 4 litre tekućine


Ako ste ikada radili vodene balone od prezervativa, onda ste se sigurno uvjerili u to koliko tekućine stane u prezervativ bez pucanja. Kondom će prihvatiti galon tekućine (oko 3,7 litara) bez pucanja i curenja. Impresivno!

5. Prije lateks kondoma, korišteni su i drugi materijali

Ako vam je lateks neugodan i predebel materijal za konodme, pomislite samo na sve divne materijale od kojih su se u prošlosti izrađivali prezervativi: mjehuri i crijeva životinja, riblje ljuske, lan, koža i svila. Eto, pa razmislite o tome što je bolje i ugodnije.



6. Koristi ih i američka vojska

A koristili su ih i njemački vojnici u 19. stoljeću. Između 1927. i 1931. godine, američkim vojnicima distribuirani su kondomi koje je moguće koristiti u mnoge druge svrhe: čuvanje predmeta koji moraju ostati čisti i suhi, transport vode, zaštita oružja, zaustavljanje krvarenja, zamjenu za kirurške rukavice i mnoge druge.

L.B./izvor: condom-sizes.org
foto: sxc.hu, Tumblr

Još vijesti