Mojfaks.hr u Vijesti

Jesu li cheerleadersice sportašice?

Pitanje koje si vjerojatno nitko ne bi uputio da nije došlo do totalnog kaosa na sveučilištu u Connecticutu nakon što je vodstvo fakulteta odlučilo ukinuti odbojkaški tim i dati financijsku podršku studenticama koje mašu rukama i nogama.

1. srpnja 2010 13:10
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Kod nas je cheerleading totalno na marginama, mi brijemo na mažoretkinje i slične klasične fore, no u SAD-u radi se o djelatnosti skoro pa bitnijoj od samog sporta koji prate. Poluvrijeme studentskih utakmica rezervirano je za tim oskudno odjevenih poletnih cura koje sinhronizirano mašu lepršavim trakicama i furaju smiješak po svim zakonima plastične kirurgije.

No, je li to sport? Lome se koplja, a u oskudnom budžetu pojedinih visokoškolskih institucija nema mjesta za nekoliko sportskih timova. Tako su izvisili odbojkaši u conneticutskom faksu jer je valjda dekan s tajnicom proglasio tapkanje simpatičnih curetaka sportom. No dobro, zašto ne? Cure, kažu vježbaju svaki dan po par sati nakon nastave, a i nadležnima je draže oku i džepu. Ovo potonje je, dakako, i glavni razlog zašto je vlasnicima sveučilišne kasice-prasice stalo do sportske definicije cheerleadinga.

Kod nas je ideja akademske tjelovježbe i sportskih timova u najmanju ruku smiješna. Vrhunac je subotnji kolektivni odlazak na Sljeme što nas dovodi do hrvatske inačice problema: je li planinarenje sport?

Krešimir Dujmović

Još vijesti