Mojfaks.hr u Vijesti

Kad zatrese testofobija – kako se riješiti straha od testova?

Strah od polaganja testova, još nazvana testofobija ponekad doslovno može pomutiti život. Neki studenti toliko su u panici da strah počinje vladati svime što čine – u odnosu s prijateljima, ljubavnim partnerom, roditeljima pa čak i načinom prehrane te režimom spavanja.

28. studenog 2012 11:10
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Nema studenta koji nije osjetio strah od testova ili ispita. Međutim, dok je kod jednih to sasvim normalan i prirodan oblik straha, kod drugih dolazi do raspada sistema – dlanovi se znoje, srce kuca nenormalnom brzinom, zaboravlja se gradivo, javlja se veliko znojenje pa čak i vrtoglavica, a u ekstremnim slučajevima i nesvjestica, gubitak zraka i svijesti.

Jao, to doista nije lako! Ulazite u prostoriju u kojoj vlada opći mir te pokušavate riješiti pitanja te znate da vam o odgovorima puno toga ovisi u budućnosti. Ne čudi stoga određena doza straha, ali što kad nas taj strah doslovno paralizira pa zaboravimo i ono što smo znali?

Kako se javlja pretjerani strah od testova?

Što se više brinete o rezultatu testa, to je strah veći. Ako niste dovoljno učili, također se javlja pojačana doza straha, a što ste se bolje pripremili, to je samopouzdanje veće. No, kod nekih studenata javlja se preveliki strah i kada su se dobro pripremili – brinu se hoće li razumjeti pitanja, hoće li biti nešto što nisu pročitali i naučili, hoće li im se mozak zablokirati i tako zaboraviti neke informacije te hoće li dobro izraziti ono što znaju. Dakle, strah od testova može se javiti i kod onih koji nisu dovoljno učili i kod onih koji su perfekcionisti i dobro se pripremaju.



Kako si pomoći?


Mnogo je načina da si pomognemo kada nas trese testofobija. Treba razlučiti normalnu dozu straha od testova koja je prisutna kod svih studenata od one koje može paralizirati.

Pripremite se najbolje što možete – kada znate da ste učili i to puno učili, strah bi se trebao smanjiti. Bolja priprema povećava samopouzdanje, a smanjuje napade panike.

Otiđite na informacije – ako vam nešto doista nije jasno, otiđite kod profesora na informacije da malo razglabate o problemu. Ovako se može smanjiti strah oko samog gradiva, ali i profesora oko kojeg eventualno kruže priče kao o \'najstrožem profesoru\' i njegovom ispitu kao \'najtežem za proći\'.

Razgovarajte o svom strahu – najbolje ga je vizualizirati. Iako bi razgovor sa stručnom osobom bio najučinkovitiji ni prijatelji nisu za odbaciti. Kroz razgovor možemo shvatiti korijen tako velikog straha koji najčešće leži u veoma lošem samopouzdanju i slabom osjećaju samopoštavanja.

Duboko dišite – za vrijeme samog testa i prije njega sjetite se duboko disati. Ljudi pod stresom dišu površno ili zadržavaju dah što u konačnici za rezultat ima manje kisika u mozgu pa se povećava problem straha, a smanjuje produktivnost mozga. Sjetite se disati sporo i duboko.

Dajte mozgu dovoljno tekućine – dehidracija je često velik problem za mozak zbog kojeg on ne radi optimalno. Uz važne vitamine, minerale i proteine, mozgu je potrebno mnogo vode. Najbolje je piti samu vodu dok recimo kofein ili gazirana pića dehidriraju.

Nađite simbol uspjeha – najbolja je neka narukvica ili slično, što ćete moći imati kraj sebe za vrijeme ispita kako bi vas umirilo i podsjetilo na cilj kojeg želite postići.

Nosite udobnu odjeću – obucite nešto u čemu se osjećate komotno, udobno. Sjetite se i da boje odjeće imaju značenje pa je tako žuta boja odjeće simbol snage, ljubičasta intuicije, a plava mira i istine.

Koncentrirajte se na pitanja – dobro pročitajte svako i zažmirite pa ga vizualizirajte. Kako se više koncentrirate na pitanja shvatit ćete kako strah nestaje.

Dakle, najbitnije je duboko i sporo disati i koncentrirati se na pitanja. Također, uvijek trebate imati na umu da je naš mozak poput računala – pamti i negdje bilježi sve što vidi, pročita ili čuje. Treba se opustiti i vjerovati da znamo sve što trebamo znati – ovako će strah nestati, a zamijenit će ga opušteni um koji će pronaći odgovore na pitanja za koja ste mislili da ne znate odgovore.

N.LJ.J.

Foto: photoxpress.com

Još vijesti