Mojfaks.hr u Vijesti

Kako se nositi sa stresom tijekom ispitnih rokova?

Možda si se uspiouspjela švercati na početku nove akademske godine, kunjati na predavanjima i prolaziti obveze na kolegijima s minimumom truda, ali uskoro će taj mjehurić prsnuti – stižu ispitni rokovi!

25. Siječnja 2016 10:55
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Ova koncentrirana doza stresa događa se dvaput godišnje samo zato da ti zagorča život i pretvori ga u pakao na Zemlji.

Od izjava: \'Što je meni ovo trebalo?\', \'Neću preživjeti\', \'Umirem sto puta dnevno\' do iznenadnog napada religioznosti kad se odlučiš pomoliti Bogu da ti pomogne, kad već nisi stigao/la učiti...stići će te i taj najgrozniji dio godine.



Stoga, da ti taj period ispitnog roka ne prođe u potpunom delirijumu i groznici, slijedi ovih nekoliko savjeta!

Suoči se sa svojim strahovima

Odugovlačenje i nijekanje su dio svakodnevice svakog studenta. Ako ne vidiš dan ispita na kalendaru – onda on ni ne postoji, zar ne? Ne! Jer kad ugledaš taj datum koji se približio i evo ga već kuca na vrata izjave poput: \'Pa imam dovoljno vremena za napisati 10 kartica teksta o temi o kojoj ne znam ništa i iz literature koju još nisam ni taknuo/la\' neće ti pomoći da se lakše suočiš sa svojim obavezama koje ti stvaraju stres. Zapravo, obaveze ti uopće ne bi stvarale šizu da ih ne odgađaš za zadnji tren! Zato – nemoj! Kad se radi, radi se: nema telefona, Facebooka, prćkanja po društvenim mrežama...Sjedi i radi!



Mali zalogaji

Ako imaš normalne i uviđavne profesore, najčešće će vam dozvoliti da cjelogodišnje gradivo ipak \'razbijete\' u nekoliko manjih cjelina ili vam barem dati okvirna pitanja koja bi se mogla pojaviti na testu. Napravi popis svih obaveza koje moraš riješiti u ovom ispitnom roku: nauči nekoliko formula, citata, riješi nekoliko stranica zadataka ili napiši seminar dok pripremaš ispit. Ovo će možda izgledati zastrašujuće tako zapisano na papir, ali zapitaj se koje su ti zapravo dodatne obaveze sad tijekom rokova? Predavanja nema pa ne moraš na njih trošiti vrijeme, a uvijek možeš balansirati i društveni život pa čak i honorarni posao uz učenje. Svaki put kad odradiš jednu obavezu prekriži je s popisa i osjetit ćeš pravo zadovoljstvo – nagrada za dobro obavljen posao.

Nagradi se za dobro obavljen posao

Najučinkovitija metoda učenja je ona potpomognuta nagradama! No treba biti realističan, čitanje jednog pasusa članka ili u knjizi ne zaslužuje baš polusatnu pauzu, ma koliko god misliš da ti treba. Uloži malo truda! Kad osjetiš da više zbilja ne možeš, onda naravno uzmi pauzu. Koliko si puta tijekom učenja počeo/la nešto raditi, ne zato jer ti treba pauza nego zato što ti je gradivo dosadno? Potrudi se da se izboriš s tom dosadom i vidjet ćeš rezultate.



Diši

Iako je teško, svi to znamo, pokušaj se smiriti. Diši! Duboko diši i pokušaj ostati smiren/a. Proći ćeš sve to, uspjet ćeš u svemu, diplomirat ćeš...kolikima je to pošlo za rukom prije tebe i kolikima će poći za rukom poslije tebe. Ako te materijali počinju nervirati i metoda pokušaja koncentriranje ne upali – ustani i napravi pauzu, ali svjesno i s namjerom da se vratiš gradivu čim se malo smiriš. Zapamti da je sve ovo samo privremeno stanje, a ne konstanta koja će te pratiti cijeli život.

U redu je biti pod stresom


Nema razloga da se sramiš ako ti ispiti izazivaju veliki stres. Neki se ljudi smrznu pa ne mogu odgovarati, neki se onesvijeste ili počnu zamuckivati...Ovo je vrijeme kad smiješ pokazati svoje slabosti i prestati s glumom da je sve ok i da potpuno kontroliraš situaciju. U redu je malo šiziti, plakati, tresti se, dobiti probavne tegobe prije ispita. Pusti emocije neka se razviju i izađu iz tebe u kojem god obliku. Osjećat ćeš se bolje. Bitno je da te ne obuzmu toliko da se pokolebaš i odustaneš od ispita. Ti to možeš!



Ispiti nisu najvažnija stvar na svijetu

Zapamti ovo! Nisu najvažnija stvar na svijetu niti su rezultati ispita najvažnija stvar na svijetu. Hoćeš li se za godinu-dvije sjećati ovog pakla kroz koji prolaziš? Vjerojatno nećeš, kao što nećeš znati ni koju si ocjenu dobio/la iz kojeg ispita. Čak i ako padneš na ispitu – to ne znači da si promašaj. U životu postoji hrpa drugih, važnijih stvari stoga nemoj trošiti suze na ispite koji su samo jedan, privremeni dio tvog života.

Sretno!

L.B./izvor: College Times
foto: Freeimages, Tumblr

Još vijesti