Mojfaks.hr u Vijesti

Kasnija predavanja znače više alkohola i dulje spavanje

U SAD-u se razmišlja o zakonu prema kojem bi studentima predavanja bila pomaknuta s jutarnjih termina za malo kasnije tijekom dana. Međutim, istraživanje o kasnijem odlasku na predavanja pokazalo je da dolazi do novih obrazaca ponašanja.

16. lipnja 2011 16:14
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Naime, prema istraživanju Sveučilišta Lawrence u New Yorku, studenti koji imaju predavanja kasnije, puno dulje spavaju i piju puno više alkohola. Istraživanje je provedeno na 253 studenata, a praćeno je njihovo spavanje, konzumacija alkohola te obavljanje zadataka na faksu te, dakako, ocjene.
 
\"Odlazak na predavanja u kasnijim terminima promjenili su odluke koje studenti donose – oni spavaju dulje i piju više. No, taj san je slabije kvalitete i upravo to utječe na slabije rezultate i ocjene. Studenti koji sebe nazivaju noćnim sovama zapravo su skloniji alkoholu od onih koji su ranoranioci\", zaključili su liječnici koji su provodili istraživanje.
 
Također, smatra se i da alkohol utječe na slabiju kvalitetu sna.

 
Zanimljivo je kako su prijašnje studije pokazale da bi kasniji odlazak u školu za osnovnoškolce i srednjoškolce imao posve drugačiji učinak i bio bi pun pogodak jer su oni tada boljeg raspoloženja i postižu bolje rezultate.

N.LJ.J.

Još vijesti