Mojfaks.hr u Vijesti

Komentirale zaposlenice u referadi: studentice suspendirane s Ekonomije zbog komentara na Facebooku

Fakultetske referade jedno su od onih mjesta frustracije za svakog studenta. Gužve, neljubazne tete, ali i prekratko radno vrijeme zadaju glavobolje svaki put kad treba otići po neku potvrdu, štambilj ili obrazac.

9. prosinca 2014 12:19
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Bilo je pitanje vremena kad će se dogoditi nešto ovakvo. Tri studentice Ekonomskog fakulteta u Zagrebu odlučile su na Facebooku podijeliti svoja loša iskustva s radom studentske referade, no taj ih je potez skupo koštao, prenosi Srednja.hr.

Ivan Tomljenović, studentski pravobranitelj, potvrdio je kako je protiv djevojaka pokrenut stegovni postupak, a dobile su i opomenu pred isključenje te suspenzije u trajanju od šest, devet i dvanaest mjeseci. Postupak je pokrenuo voditelj referade Robert Fišić.

Sporno je ipak što stegovno povjerenstvo studentice nije pozvalo na raspravu, što je dužno učiniti sukladno Pravilniku o stegovnoj odgovornosti studenata, već su mjere poduzete bez znanja djevojaka. Tri studentice za postupke su saznale tek nakon što su im na kućne adrese stigle odluke o izricanju mjera.

Djevojke su kažnjene zbog komentara koje su ostavile na izrazito vulgaran komentar anonimnog korisnika usmjeren spram djelatnica referade EFZG-a.



Ovim putem želio bi se najeb*** majki svim onim polupismenim nakaradnim droljama, koje rade u referadi i troše moje dragocjeno vrijeme”, stajalo je u anonimnom postu koji je 9. rujna objavljen od strane korisnika s lažnim profilom u Facebook grupi “EFZG Zagreb”.

Unatoč tome što identitet tog korisnika nije otkriven, studentice koje su popratile taj komentar iznoseći vlastita stajališta postale su metom stegovnog postupka.

Studentice koje su kažnjene nikada nisu vidjele niti dobile prijedlog za pokretanje stegovnog postupka, niti im je Stegovno povjerenstvo u službenom pozivu na obranu navelo za što ih se tereti. Jedina naznaka bio je poziv u referadu gdje im je voditelj Fišić dao isprintane komentare iz Facebook grupe te rekao pred “svjedokinjom” Jasminom Trinajstić da će pokrenuti stegovni postupak jer je njima dosta da se blate djelatnici u referadi”, dodao je Tomljenović, ističući kako komentari koje su dvije sankcionirane djevojke ostavile nisu sadržavale nikakve uvrede te da je jedino ona s najmanjom kaznom u grupi napisala psovku.

S obzirom na postojeće pravne propise, da su te dvije studentice s najvećom kaznom te svoje, na Facebooku objavljene, komentare napisale kao neki transparent, unijele ga i objesile na neki balkon ili na stepenice Fakulteta - smatram da čak i tada ne bi bilo objektivnog razloga za pokretanje postupka, a kamoli nešto više”, zaključuje.

Ana (imena su promijenjena) koja je prema stegovnom povjerenstvu pokazala najmanje žaljenja dobila je opomenu pred isključenje i 12 mjeseci suspenzije, Josipa opomenu i devet mjeseci suspenzije, a Tea koja je čak opsovala dobila je opomenu i suspenziju od šest mjeseci jer se pokajala i pokazala da žali za učinjenim”, ističe Tomljenović.

Pritom je bitno istaknuti da jednoj studentici izrečena kazna zapravo znači gubitak prava na studiranje. Naime, kao osoba koja dugo studira i ima još dva ispita, Fakultet joj je odredio rok za završetak studija do 30. rujna 2015., to jest suspenzija znači istek tog roka i nemogućnost polaganja ispita, a time i diplomiranja.

Jeste li vi zadovoljni radom referade na svom fakultetu?

L.B./izvor: Srednja.hr
foto: Facebook

Još vijesti