Mojfaks.hr u Vijesti

Koristili društvene mreže za varanje na ispitu: Zbog par 'prepisivača' cijela generacija snosit će posljedice

270 studenata ponavljat će završni ispit zbog nekolicine onih koji su odlučili varati. Da tragedija bude još veća – radi se o studentima medicine završne godine.

30. ožujka 2017 14:40
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Studenti medicine iz Glasgowa šokirani su odlukom o ponavljanju jednog od praktičnih ispita nakon što je nekolicina kolega uhvaćena u varanju tijekom polaganja tog istog ispita. Sumnja se da je manji broj studenata na društvenim mrežama dijelio povjerljive informacije vezane uz ispitna pitanja zbog čega će ponovnim pisanjem ispita biti "kažnjeni" svi ostali na toj godini studija.

...Nije prikrila ni svoje podatke: Objavila fotografiju ispita na popularnoj studentskoj grupi i zamolila za pomoć...


Iako je samo nekoliko njih varalo, uprava Sveučilišta u Glasgowu ipak je poništila sve ispite te zakazala novi ispitni rok u svibnju. Objasnili su to kriterijem da se na strog i pošteni način provjeri znanje svih studenata prije nego što im se izdaju diplome, što je s obzirom da se radi o medicinskoj struci, potpuno opravdano.

"Uhvaćeni" studenti snosit će disciplinske posljedice, a trenutno se čak razmišlja i o tome da im se zabrani obavljanje liječničkog posla i bavljenja medicinom.

...James Bond na studentski način: hrvatski studenti varaju pomoću kamera, naočala, satova i bubica...


Mita Dhullipala, predsjednica škotskog Odbora studenata medicine izjavila je: "Svjesni smo odluke Sveučilišta u Glasgowu da od apsolvenata medicine zahtijeva ponovni izlazak na ispit zbog osnovane sumnje da je nekolicina studenata na društvenim mrežama dijelila povjerljive podatke o ispitu tijekom ispita. Ovo je jako zabrinjavajuće ponašanje, kako za studente tako i za osoblje fakulteta i zato u potpunosti podržavamo odluku da svi studenti te godine ponavljaju ispit kako bi se osigurali da su svi testirani u procesu koji je pošten i kojim se na adekvatan način procjenjuje znanje i individualni kapacitet."

...Ne objavljuj fotke ispita na Facebooku: Ove stvari ne bi trebale završiti na internetu...


No da ovaj slučaj nije ekskluzivan i specifičan samo za studente iz Škotske svjedoče objave u Facebook grupama raznih studentskih domova, a u kojima studenti na jednak način traže pomoć pri rješavanju ispita: fotografiranjem ispitnih pitanja, objavljivanjem istih na društvenim mrežama i traženjem pomoći od kolega koji prate spomenute grupe. Više o jednom takvom slučaju možete pročitati ovdje.


Najrecentniji oglas s početka ovog tjedna kojim student traži pomoć pri pisanju (prepisivanju) fizike...foto: Facebook

U Hrvatskoj su kazne za ovakvo ponašanje preblage ili nepostojeće, a ovise uglavnom o profesorima i asistentima i profesorima koji nadgledaju studente tijekom ispita ili pravilnicima pojedinih fakulteta kojima se definira nepoželjno akademsko ponašanje.

L.B./izvor: The Tab
foto: Shutterstock

Još vijesti