Mojfaks.hr u Vijesti

'Korupcija tijekom studiranja': rezultati istraživanja!

Helena Černi, Kristina Mikulčić, Petra Grgačić i Mija Bašić, četiri studentice 1. godine diplomskog studija socijalne pedagogije s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta, provele su istraživanje među studentima diljem Hrvatske u sklopu projekta "Korupcija tijekom studiranja".

2. lipnja 2014 14:06
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Glavni cilj projekta je bio je istražiti pojavnost i raširenost korupcije tijekom studiranja među studentima u Hrvatskoj, predstavljanje rezultata javnosti te informiranje i podizanje svjesnosti kod studenata.
 
Korupcija tijekom studiranja predstavlja jedan od mogućih problema s kojim se suočavaju studenti i studentice na raznim sveučilištima. Bilo da se isto odnosi na plaćanje ispita, kupovine diplome, uvjetovanje kupnje knjige ili raznih protuusluga tijekom polaganja ispita.
 
U istraživanju je sudjelovalo 303 studenata i studentica sa raznih fakulteta i sveučilišta (Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet, Pravni fakultet, Ekonomski fakultet itd). Većina studenata (53%) je na pitanje „da li su ikada čuli za slučaj korupcije na fakultetu“ odgovorila pozitivno, no većina je za isto čula putem medija (52%) te kolega, prijatelja ili poznanika (42%). Vrlo mali postotak studenata i studentica je osobno doživjela neki oblik korupcije tijekom studiranja (2%).
 
Također većina (91%) studenata ne podržava niti jedan oblik korupcije, dok s druge strane polovica studenata nije upoznata sa relevantnim dokumentima na razini sveučilišta u vezi korupcije.
 
Na pitanje „da li bi prijavili slučaj korupcije na Vašem fakultetu“ potvrdno je odgovorilo 45% studenata, dok je negativno to jest da ne bi prijavili odgovorilo 55% studenata i studentica koji su sudjelovali u istraživanju.
 
Na razini Sveučilišta u Zagrebu također postoje mjere za suzbijanje korupcija, a ujedno i link preko kojeg se može anonimno prijaviti slučaj korupcije - https://prijava-np.unizg.hr/

Više o projektu možete pročitati ovdje.

L.B./izvor: Studentski zbog Sveučilišta u Zagrebu
foto: sxc.hu

Još vijesti